Kuva i piše: Ana Ćubela Već sam pisala da povremeno sebi …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Volim ja i da seckam, aranžiram, slažem…..ali ponekad najviše volim ova “smuti pa prospi” jela. A od kako sam videla Milenin Menemen (tradicionalno tursko jelo), ovakve kombinacije mi stalno padaju na pamet.
Brzo se spremaju, a posle ovakvog doručka mogu i u teretanu da ne razmišljam hoću li ostati bez snage.
Potrebno vam je (za jednog):
- šoljica prosa
- 1/4 tikvice
- 1/2 srednjeg crvenog luka
- 1, 5 kašičica svinjske masti (ili putera)
- začini: ja sam stavila provansalansku mešavinu, a vi možete šta god hoćete
- 3 jaja
Proso sam dobro oprala i potopila u vodu prethodnu noć. To radimo da bismo eliminisali fitinsku kiselinu. Uzle sam onu jednu malu šoljicu za kafu, kakve su koristile naše bake i mame. Ne sećam se kada sam poslednji put videla da neko u tome služi kafu, pored moje tetke. Svi su prešli na veći gabarit.
Ujutru sam prosula tu vodu i nalila novu, dve šoljice vode. Pustila sam da vri par minuta, poklopila i sklonila sa vatre. Dok je proso bubreo u šerpi, iseckala sam sitno luk i tikvice. Na masti sam prvo prodinstala luk, a onda ubacila i tikvice. Kada su bile gotove, dodala sam proso, koji je već upio svu vodu, zatim začine, i pustila da se sve tako krčka možda minut. Onda sam smesu poravnala kutlačom i preko polomila jaja. Malo sam ih posolila po površini i poklopila tiganj. Pre nego što sam stavila jaja, smanjila sam temperaturu na 4 (kod mene na šporetu temperatura ide od 1 do 9).
Za par minuta je bilo gotovo. Ako budete pažljivi, na tanjir možete da prenesete smesu a da se ništa ne prelomi. To ako je za goste. Ja sam samo presula i navalila. Prijatno!
Sta je proso..
Izvolite tekst o prosu: https://hronokuhinja.rs/ako-jedete-proso-ovo-bi-trebalo-da-znate/
Postova, da li je dozvoljen proso u restrikciji? A kvinoja (quinoa)?
I jedno i drugo, ali za doručak.