Kuva i piše: Ana Ćubela Do sada sam napravila milion lepinja, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Baš dugo nisam jela proso, a obožavam ga. Količine prilagodite broju osoba. Ja sam pravila samo za sebe, pa nisam baš preterivala s količinama. Ali sam spremila malo više nego što mi je bilo potrebno.
Treba vam:
- 1 mala šolja prosa (manje od 2 decilitra)
- 2,5 šolje vode
- 2 jaja
- 2 kašike fete (ako ste u restrikciji preskočite sir)
- 40 grama šunke
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli (ili malo više ako ne stavljate fetu)
- 1/2 kašičice origana
- 1 kašika maslinovog ulja
Proso prethodnu noć dobro operite i potopite u vodu. Ujutru tu vodu procedite i nalijte one 2,5 šolje iz recepta. Pustite da vri nekoliko minuta, a onda polopite šerpu i sklonite je sa ringle. Za 10 do 15 minuta proso će nabubreti. Da bi se brže ohladio, izvadila sam ga na veliki tanjir, viljuškom ga raširila i izbacila na terasu.
Dok sam čekala da se ladne, umutila sam jaja, sir, prašak za pecivo, so, ulje i origano. A onda sam dodala prohlađeni proso. Ukoliko ste u restrikciji onda treba da znate da se ovakvo jelo smatra složenim i da se retko jede. Pa biste onda mogli da izbacite sir iz recepta, ali povećajte količinu šunke.
Šunku sam iseckala na kockice, pa i nju umešala. U kalup za mafine sam stavila masne papiriće i sipala smesu. Kada sam ih napunila, kalup sam stavila u zagrejanu rernu i pekla dvadesetak minuta na 220 stepeni. Ako vam je rerna jaja, smanjite temperaturu.
I to je to. Proso mafini sa šunkom su gotovi.
Ako volite da jedete proso, ovde možete da pročitate malo više o njemu:
Draga Ana, da li umesto porsa mogu da koristim proseni griz, i kako bih u tom slucaju njega pripremila? Hvala unapred 🙂
Proseni griz još nisam koristila, moram da priznam.
Draga Ana, da li mogu umjesto sira da stavim ajvar?
Naravno.