Prolećne zemičke sa sremušem i maslinama

18/04/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ne mogu da prođem pored veze sremuša, a da ga ne uzmem. Pa mi bude žao kada propadne jer nisam stigla sve da iskoristim. Opraštam se od njega kao od najomiljenije biljke koja je godine provela sa mnom u stanu. Ali uvek stanem i kupim.

Pa sam shvatila da je najbolji način da izbegnem “tragediju” da ga odmah stavim u sve. u pecivo, namaz, salatu, supu, čorbu, meso, ribu…. Kao i sa belim lukom, ne može da omane.

View this post on Instagram

Mislim da bih sremuš mogla u sve da stavljam. Htela sam i da ga zasadim na terasi, pošto je u pitanju samonikla biljka koja sigurno lako uspeva, ali su te godine stigle vesti iz Bosne da se nekoliko ljudi otrovalo lažnim sremušem, odnosno mrazovcem. I to dvoje fatalno. Pa sam odustala 🙂 . Onda sam malo obnovila literaturu o ovim biljkama, pa sam shvatila da sremuš nije moguće uzgajati na terasi. Uspeva samo u prirodi. I postoje velike razlike između pravog i “lažnog” sremuša. Mrazovac je jedna od najotrovnijih zeljastih biljaka i može imati i smrtonosan efekat na čoveka. Najveća sličnost sa sremušem je u listovima, pa verovatno najčešće nasednu onih koji ga beru u prirodi. I to oni koji se baš i ne razumeju u ovu biljku. Slične su im i lukovice, ali su im, na primer, cvetovi potpuno različiti, sremuš ima cvet bele boje, a mrazovac ljubičaste. Rastu takođe na različitim staništima i u različito vreme. Sremuš najčešće raste u vlažnim šumama, dok mrazovac raste na livadi. Međutim, najveću razliku predstavlja miris. Ako protrljate listove i oni ne mirišu na beli luk, odložite biljku i polako se udaljite 😉 . Nije sremuš, već mrazovac. #food #foodlover #wildgarlic

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Sada je otišao u zemičke. Sa još par dodataka.

Potrebno vam je:

  • 200 gr speltinog brašna + 2 šake
  • 120 ml vode
  • 1/2 praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1,5 (onako bogato) kašika pavlake (dozvoljeno u restrikciji)
  • 1 / 4 veze sremuša
  • 3 kašičice seckanih maslina

Brašn, so i vodu pomešajte uveče i ostavite preko noći. Ujutru dodajte pavlaku pa rukama dobro izmesite testo, biće gnjecavo, očekivano. Onda u to lepo umešajte prašak za pecivo, seckan vlašac i masline. A onda sam dodala još dve šake brašna jer mi je bilo ipak malo preretko. Kašikom vadite smesu na pek papir koji ste stavili u pleh. Od ove smese ćete dobiti šest komada.

Pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Ja sam tada okrenula petu i izašla u kraću šetnju s psima. Kada sam se vratila bili su gotovi i žuti. Koliko sam šetala, otprilike pola sata.

Uz njih možete malo putere i neko dobro suhomesnato. I uživajte. Kuća je fenomenalno mirisala kada sam se vratila da doručkujem. I baš su prijale vruće. Uh.

Probajte još đakonija sa sremušem:

Pesto od sremuša i suncokreta

Kačamak sa pečurkama, sremušem i slaninom

Pita sa prazilukom i sremušem

Lepinje punjene sirom i sremušem

Korpice sa sirom i sremušem

Mafini sa slaninom i sremušem

Kiflice sa sirom i sremušem

Kiflice sa sirom i sremušemOstavite komentar