Akva – faba nije neki egzotičan sastojak i svako može da je napravi
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ne mogu da prođem pored veze sremuša, a da ga ne uzmem. Pa mi bude žao kada propadne jer nisam stigla sve da iskoristim. Opraštam se od njega kao od najomiljenije biljke koja je godine provela sa mnom u stanu. Ali uvek stanem i kupim.
Pa sam shvatila da je najbolji način da izbegnem “tragediju” da ga odmah stavim u sve. u pecivo, namaz, salatu, supu, čorbu, meso, ribu…. Kao i sa belim lukom, ne može da omane.
Sada je otišao u zemičke. Sa još par dodataka.
Potrebno vam je:
- 200 gr speltinog brašna + 2 šake
- 120 ml vode
- 1/2 praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1,5 (onako bogato) kašika pavlake (dozvoljeno u restrikciji)
- 1 / 4 veze sremuša
- 3 kašičice seckanih maslina
Brašn, so i vodu pomešajte uveče i ostavite preko noći. Ujutru dodajte pavlaku pa rukama dobro izmesite testo, biće gnjecavo, očekivano. Onda u to lepo umešajte prašak za pecivo, seckan vlašac i masline. A onda sam dodala još dve šake brašna jer mi je bilo ipak malo preretko. Kašikom vadite smesu na pek papir koji ste stavili u pleh. Od ove smese ćete dobiti šest komada.
Pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Ja sam tada okrenula petu i izašla u kraću šetnju s psima. Kada sam se vratila bili su gotovi i žuti. Koliko sam šetala, otprilike pola sata.
Uz njih možete malo putere i neko dobro suhomesnato. I uživajte. Kuća je fenomenalno mirisala kada sam se vratila da doručkujem. I baš su prijale vruće. Uh.
Probajte još đakonija sa sremušem: