Prolećna pašteta

08/03/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ne znam za vas ali je za mene mlad luk veći vesnik proleća nego visibaba. Njegova boja i miris odmah stvaraju slike veselih boja. Odmah vidim rotkvice, paradajz, koprivu, vlašac i sremuš. Samo što nisu.

Volim da ga operem i jedem kao grisine. I zato volim kada je struk tanji. Volim ga u kajgani ili piti. Volim ga uz kajmak ili slaninu za doručak ili uz meso za ručak. Za luk važi da snižava pristisak i veruje se da Francuzi, iako jedu jako puno zasićenih masti kroz sireve, meso i iznutrice, svoje dobro zdravlje duguju i ovoj namirnici jer je i ona neizostavni deo njihove trpeze.

Nutricionisti često upozoravaju da luk ne ljušti previše jer se ono najbolje nalazi upravo u spolja. Misli se na flavonide, antioksidante koji štite od bolesti i koje se mnogo ne gube ni dinstanjem.

Mana mu je zadah. Zato ga radnim danima treba jesti manje, vikendom više 😉 .

Ovog puta sam manji struk mlagod luka iskoristila za paštetu. Od prethodne večeri mi je ostalo malo parče belog mesa.

Luk sam iseckala, kao i deo veze peršuna i ubacila ih u blender sa mesom.

Dodala sam kašičicu kapara, malo senfa, maslinovog ulja i začina. Birajte po želji. Sa piletinom i lukom volim kari. Stavila sam malo njega, morske soli i bibera. Ko voli kiselkasto može da doda malo limunovog soka. Sve sam samlela u pastu. Ukoliko vam smesa bude suviše gusta, dodajte mrvicu vode. I blendirajte dom ne budete zadovoljni. Od mladog luka i peršuna pašteta će biti prolećno zelena.

Šta ćete jesti pored nje izaberite sami. Možete sira ili jaja ili suhomesnatog. Šta vam padne na pamet.

Hleb obavezno prepecite da postane hrskav. Ako nemate toster zagrejte tiganj bez ikakve masnoće i okrenite hleb par puta.

Prijatno!Ostavite komentar