Kuva i piše: Ana Ćubela Da li postoji …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ako želite da napravite proju, ali i da preskočite kukuruzno brašno, proseno je prava zamena. Ne samo što je žućkasto, već ima tu sipkavost koje daje kukuruzno brašno. Ja sam danas pravila projice.
Kao meru sam koristila staru kaansku čašu od dva decilitra.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- 2 jaja
- 1 decilitar prosenog brašna
- 1 decilitar ražanog brašna
- kačičica soli
- 2 kačičice praška za pecivo
- 1 decilitar kisele vode
- 3 kašike ulja
- 2 tanka struka mladog luka (ili jedan normalan)
- malo šunke
Šunku i luk sam iseckala. Ali na kraju nisam upotrebila sve sa slike gore, tako da možete malo i da smanjite količinu. Pomešala sam brašna, so i prašak za pecivo. Zatim sam umutila dva jaja, dodala kiselu, ulje, pa onda brašna. Na kraju sam umešala šunku i luk. Sve sam promešala špatulom, a onda napunila kalup za mafine, koji sam pre toga nauljila.
Stavila sam ih u zagrejanu rernu i pekla na 220 oko dvadesetak minuta.
Prijatno!
Moze li da se koristi neko drugo brasno umesto prosenog? Kod mene ga nema! Od jecma mozda?
Može ječmeno.
A ovseno ili obicno integralno?
Ako stavite samo ovseno, postoji verovatnoća da vam bude korko. Pomešajte ga sa nekim brašnom, može ražanim.
Da li projice smeju u restrikciji?
Da, mogu.
Koliko projica se dobije od ove količine?
Mislim 6.
Draga Ana ,molim Vas za pomoć, da li postoji mogućnost da napravim ražane mafine bez jaja i sira.Brašno. voda prašak za pecivo i možda neko povrće? Hvala
Može. Potražite kod mene na blogu recept sa nazivom Mafin hleb.
Draga Ana ,hvala puno za recept ,odlučila sam i ja da krenem na hronu ishranu za početak sa restrikcijom. Radila sam pre pet godina test intolerancije na hranu, pa planiram da kombinujem sa ovim.
Intolerancija je promenljiva stvar, pitanje je da li bi danas bili isti rezultati.