Kuva i piše: Ana Anufrijev Mi smo morali da vežbamo. …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ove godine nisam htela da eksperimentišem sa beljenjem i bojama, htela sam da spremim samo jednostavna, lepa i ukusn jaja. A to znači samo jedno – jaja spremljena u lukovini. Nekada ih šaramo zelenišem, nekada samo ostavimo u šerpi da sama poprime nijanse.
Da bi svako jaje bilo unikat, potrebno vam je različito bilje. Ili običan luk.
Potrebno vam je:
- Lukovina (kesa, dve ili tri, zavisi od količine jaja)
- Jaja
- Različito lišće
- Komadići luka
- 2 kašičice karija
- 2 kašičice kurkume
- 2 kačičice bibera u zrnu
- 3 lista lovora
- 1/2 crvenog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- voda
- 1 par hulahopki
Elem, hulahopke su ovde bitna stvar. Uzmete jedne cele i iseckate ih na delove, taman da stane jaje. Nađete listove bilo čega: peršun, list napolju, korijander, rukola, detelina….i iseckate malo crvenog luka.
Svako jaje stavite u čarapu čiji ste jedan deo zatvorili čvorom, i oko jajeta stavljate ili listove ili krugove luk, ili samo naseckan luk. Zatvorite čarapu na drugom kraju. Tako umotana jaja stavite u šerpu, lukovinu oko njih i nalijete vodom. U vodu dodate začine.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
I stavite da voda provri. Kada počne da vri, smanjite temperaturu i pustite da se krčka na laganoj vatri barem 3 do 4 sata. Onda isključite ringlu i ostavite jaja u tome do jutra.
Ujutru ih izvadite, očistite i namažete uljem. I dobićete najlepša i najukusnija jaja.
Uživajte u praznicima!