Projekat Uskrs – Novi dan, novi hleb

14/04/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Praznici su valjda prošli. Grad je ovih dana bio sablasno pust. Svaki dan je izgledao kao 1. januar, rano ujutru, kada je mrtva tišina, jer svi spavaju. Ne mogu da kažem da mi nije prijalo, ali je bilo neobično.

Iako sam kukala da ću praznik provesti radno, bez familije i omiljenog uskršnjeg doručka, varala sam se. Umesto da svi emigriraju kod mame, kao i za svaki veliki praznik, mama je došla kod nas. Pre četiri dana i odbija da ide kući. Tako da nismo doručkovali samo za Uskrs zajedno, već i svih dana oko praznika.

Prvi dan-s

Imam tu sreću (ili nesreću) da većina familije živi bukvalno pored mene, pa nam okupljanje nije uvek teško.

Dan prvi – Nanin hleb

Nanin hleb-s

Moja tetka ga posebo voli i morala je i ovog puta da ga spremi.

• 400gr speltinog brašna
• 100gr ječmenog brašna
• 500ml mlake vode
• 2 kašike maslinovog ulja
• 2 kašike semenki golice
• 2 kašike semenki suncokreta
• 2 kašike mlevenog lana
• 2 kašike susama
• 1 prašak za pecivo
• 1 kašikica sode bikarbone
• 1 kašikica sol

Ceo postupak pripreme pogledajte ovde.

Dan drugi – hleb od ječmenog i graham brašna

Hleb sa jecmenim i graham brasnom-s

  • 2, 5 šolje (od 2 decilitra) graham brašna
  • 1 šolja ječmenog brašna
  • pola kašike golice (seme bundeve)
  • pola kašike susama
  • pola kašike suncokreta
  • kašika smrvljenog lana
  • crni susam za posipanje odozgo
  • prašak za pecivo
  • kašičica soli
  • 2 šolje kisele vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Nema čekanja i fermentisanja. Prvo se umešaju suvi sastojci, a zatim dodaju ulje i kisela voda. Sve se umeša kašikom i prespe u kalup. Peče se pokriven oko 45 minuta i otkriven još 15. Uvek proverite čačkalicom da li je gotov. Ako se ništa ne lepi, jeste. Ako se lepi, pustite ga još malo samo smanjite temperaturu da korica ne izgori.

Ovo je inače moja familija, odnosno deo nje. Sestra odbija slikanje od trudnoće jer nije doterala liniju, a zet je nešto završavao napolju.

Dorucak drugi dan 2-s

Ova gospođa sa gipsom je moja mama. Kako je pala, ne zna ni sama. Pored je moja hrono tetka, koja je zajedno sa mnom prošle godine u 71. godini prešla na hrono. Skroz desno je moja rođaka iz Mostara koja se zove i preziva kao i ja. I zbog toga je morala da menja ime na Fejsbuku jer su joj stalno u inboks stizala pitanja “A da li smem da jedem ovo”, “Da li se ovo meša”, “Kako beše ide recept za onaj hleb”…. A kako u kuhinju ulazi samo u prolazu, i nije imala živaca da objašnjava da ona nije ta Ana Ćubela, promena imena je izgledala kao najjednostavnije rešenje 😉 .

Ovo je Leo, najrazmaženiji pas na svetu. Razmazila ga je i upropastila, naravno, moja mama.

Leo s

A ovo je mali Relja i ovo je bio njegov prvi Uskrs. Sledeće godine nećemo moći da pravimo samo rustična jaja, već će sve morati da pršti od boja.

Relja-s

Dan treći – hleb od speltinog i ražanog brašna

Hleb od speltinog i razanog brasna-s

Sličan postupak kao i za prethodni.

  • 1, 5 šolja (od 2 decilitra) speltinog brašna
  • 1, 5 šolja ražanog brašna
  • po pola kašike semenki golice, suncokreta, susama
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • kašičica soli
  • prašak za pecivo
  • 2 šolje kisele vode

Sve se umesi, stavi u pleh sa pek papirom i peče na 220 stepeni oko 45 minuta sa folijom preko. I još 15 minuta bez folije. Čačkalica test obavezan. Ni svaka rerna ne peče isto, niti se sva brašna peku isto. Neka brašna su vlažnija, neka suvlja, odnosno testo od njih.

Takođe, htela sam da budem kreativna i da napravim majonez od prosa. Ali je poduhvat bio pravi fijasko, jer sam u startu dodala previše vode. I odustala odmah od ideje, pa napravila neku vrstu preliva za jaja. I nije bilo loše. Čovek mora da zna i kada je vreme da odustane od nečega pre nego što potroši vreme i živce 😉 .

Drugi dan-s

Prethodnu noć sam potopila 100 grama prosa. Ujutru sam ga procedila, prodinstala isečenu glavicu crnog luka na malo ulja i vode. Stavila jedno i drugo u blender sa MALO VIŠE vode nego što treba i sve izblendirala. Shvatila sam da sam se zeznula pa dalje nisam vodila računa o postupku več u blender jednostavno ubacila pola veze sremuša, malo soli, pola kašičice kurkume, sok od pola limuna, pet kašika maslinovog ulja.

A originalan recept ide ovako:

  • 100 grama prosa, natopljenog u vodi preko noći
  • glavica crnog luka
  • vezica svežeg vlašca ili dve kašike suvog
  • 3 čena belog luka
  • 3-4 kašike maslinovog ulj
  • sok od pola limuna
  • peršunov list
  • morska so

Proso i sitno iseckani crni luk sa malo vode samleti u blenderu. Dodati vlašac, sitno iseckani beli luk, maslinovo ulje i so, i uz mešanje postepeno dodavati limunov sok dok se ne napravi kremasta masa. Na kraju dodati malo sitno iseckanog peršunovog lista.

 



5 komentara

  1. Ovakve hlebove u domaćoj izradi još nism vidio. Izgledaju strašno dobro. Svaka čast omom tko ih je napravio.

    Dr.Š.

Ostavite komentar