Projekat Uskrs – Izbeljivanje jaja

10/04/2015
Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Uskrs mi je oduvek bio omiljen praznik, za koji me vežu dobra sećanja. To sigurno ima veze sa farbanjem i tucanjem jaja, šarenišem koji nas je okruživao dok smo bili deca.

Uvek je bio veliki doručak, svi bi u pidžamama posedali, izneli na sto milion jaja, suhomesnato, kajmak, sir, pršutu, mlad luk….nema da nema. Kao i većinu praznika, baka i tetka su dolazile kod nas. Veselo bi doručkovali, onda spremali ručak, ručali, jeli posle tortu, pa večerali, i uglavnom veći deo dana proveli u pidžamama, isto kao i 1. januar……koje dete to ne bi volelo.

Danas je Veliki petak, ja imam 38 godina, a opet mu se radujem. Iako ovog puta neću biti sa mojima, jer mi je nedelja radni dan. Ali ću barem imati društvo na doručku pošto mi dolazi moja omiljena rođaka iz Mostara, koja se zove i preziva isto kao i ja.

Doručkovaćemo zajedno, ja ću na posao, a ona će biti moj “predstavnik” na uskršnjem ručku sa familijom. I zato, ove godine, i ja farbam jaja. Taj posao obično ostavim mami i tetki, pošto su već eksperti 😉 .

Ali prvo doručak.

Posni dorucak-s

Namaz od avokada: Jedan zreo avokado se oljušti, raskomada i ubaci u blender. Doda se malo mladog luka, svežeg peršuna, soli, bibera i limunovog soka.

Salata: Paradajz.

Hleb: Mali ražani koji sam napravila tako što sam pomešala dve čaše ražanog brašna (one plastične od kiselog mleka) sa jednom čašom kisele vode. U brašno sam pre toga dodala ravnu kašičicu soli i dve kašičice praška za pecivo. Smesu sam umešala kašikom a zatim je izvadila na pobrašnjenu radnu ploču i doradila. Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi. Premesila sam ga par puta, rukom rastanjila malo testo i bukvalno ga uvila kao palačinku. Mokrim rukama sam ga zagladila i posula smrvljenim lanom i susamom. Stavila sam u zagrejanu rernu i pekla na 220 oko 40 minuta. Probate čačkalicom. Ako se ništa ne lepi, gotov je. Pošto je korica bila dosta tvrda, ovaj mali hleb sam stavila u mokru krpu na desetak minuta, taman da se malo prohladi.

Izbeljivanje jaja

Izbeljena jaja 1-s

Pre nego što počnete sa ovim projektom širom otvorite vrata i prozore, jer se radi sa sirćetom.

Uzela sam najveću šerpu koju sam imala u kući, sipala malo više od litar vode, stavila jaja i dodala oko 600 militara običnog sirćeta. Stavila sam šerpu na ringlu i pustila da ključa. Veoma brzo se podigla velika pena (zato bi trebalo da uzmete najveću šerpu), koju sam skunula kašikom i bacila.

Izbeljivanje jaja 1-s

I pustila sam jaja da se kuvaju ukupno oko 15 minuta. Videćete da će i dalje jako peniti ali neće biti ona gusta pena.

Izbeljivanje jaja-s

Pošto ovo prvi put radim, nisam sigurna da li sam možda predugo kuvala, jer je sirće jako omekšalo ljusku na nekim jajima pa su pukla. Od 10, 3 komada neće ići dalje na farbanje 🙂 . Sledeću turu ću kuvati manje, da bi sva ostala sa čvrstom ljuskom.

Puklo jaje -s

Sledeća faza je farbanje jaja prirodnim namirnicama, a koliko će mi uspeti videćemo kasnije.

 



8 komentara

  1. Mislim da je količina od 600 ml previše za 10 jaja, 200 ml je sasvim dovolno. Uvek jaja kuvam na jačini 1, zajedno se zagrevaju jaja i voda,bolje i da duže traje nego da popucaju.Naravno pre toga jaja izvadim iz frižidera da odstoje na sobnoj temperaturi.

    1. Eto, ja sam našla neko uputstvo litar vode litar sirćeta pa sam sama smanjila jer mi je delovalo suludo. sledeći put ću probati sa 200 ml. Hvala na savetu

  2. Ma svaka čast..odlična ideja..obožavam ta bijela jaja…jer sasvim drukčije primaju boju ..puno hvala 🙂

    1. Generalno ne. Mada ja te veštačke farbe ne volim, meni su jaja u lukovini neprocenjiva. I skoro uvek nešto od te farbe, koja nije najzdravija, uđe ispod ljuske.

  3. Pozdrav svima!

    Vidjela sam da si pokusala izbijeliti jaja i na putu si ka tome samo moras jaja prvo skuhatai,zatim u tu istu vodu sipati sirce i ostaviti 10-15 minuta..kasnije spuzvicom malo promoci oko skidanja smedeg sloja ljuske !!
    Sretan Uskrs !!

  4. Previse sirce i ja sam danas izbeljivala ima na mom blogu postupak ali manje jaja i manje sirce.Pozdrav.

Ostavite komentar