Projekat Priroda: Rafting Limom

22/07/2015

Rafting 4 s

Vesla i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ko nikad nije bio na raftingu, ne zna šta propušta. Ja sam bila nekoliko puta do sada i svaki put sam se fenomenalno provela. I kada je brza reka, i kada je spora.

Količina vode određuje brzinu reke, a brzina reke određuje količinu adrenalina koji ćete osetiti. Ako ste željni ozbiljne avanture, onda na rafting idite u maju. Ako volite mirnije varijante idite kasnije u junu ili julu. A ako ste baš ovisnik o adrenalinu, dogovorite se sa ozbiljnim skiperima da vas provedu u aprilu. Barem jedno prevrtanje zagarantovano.

Pripreme za rafting:

Rafting 3

Rafting 1Rafting Limom 2 s

Nemanja Mančić, autor svih onih prelepih slika iz dva prethodna teksta

Nemanja Mančić, autor svih onih prelepih slika iz dva prethodna teksta

Kako smo išli sredinom jula, nismo očekivali neki ludački spust, mada onima koji su prvi put bili u čamcu ni ovaj lagani  nije bio baš pesma 🙂 .

Trajao je oko četiri sata, jer smo iskoristili svaku priliku da malo stanemo i okupamo se. I to je prednost Lima u odnosu na neke druge reke jer je voda toplija, posebno u ovome vreme.

Kupanje u Tari, posebno ako idete na proleće, ne može bez dobrog odela. A čak i sa njim bude jako hladno. Mi smo se ovog puta brčkali u kupaćem.

Za razliku od proleća, leti reka bude uspavana, pa možete povremeno i da skinete zaštitnu opremu i da se sunčate. Ili da se niz buk spustite samo u prsluku, van čamca. I postoji još jedna prednost sprog spusta. Kada je reka brza onda gledate stalno ispred sebe, veslate, obuzeti se splavarenjem i odskakanjem, bacanjem po talasima. I nemate vremena, niti vam padne na pamet da pogledate gore. A imate šta da vidite. Kanjon Lima je fenomenalan.

Rafting 17 sRafting 19 s

Ako se, pak, odlučite za adrenalinsku avanturu, ne brinite mnogo. Dobar skiper završava najveći deo posla i dokle ga slušate problema neće biti. Ako skiper vikne “Leva”, vesla samo leva strana, a ako vidne “Desna”, onda desna. Ili svi zajedno. I to je jedina bitna stvar koju bi trebalo da znate – slušajte šta vam skiper kaže. I gledajte da svi sinhronizovano veslate, manje će vas boleti ruke 😉 .

Pošto nisam ranije bila na Limu, moram da verujem starijima. Kažu da je najopasniji deo reke kod Picinog buka (da, tako se zove, nisam izmislila, majke mi). U aprilu voda bude toliko visoko da malteene prekirije stenu visoku 3 metra. A pošto dijagonalno od nje ima još jedna slična, talasi idu sa obe strane i sudaraju se. Pa se zato često čamac i prevrne. Naravno u rano proleće, ne u letnjim mesecima. Ko ima sreće, voda ga baca s jedne na drugu stranu i na kraju prebaci preko buka. Ko nema sreće, pliva u Limu.

SUTRA Projekat Priroda: Obilazak Sopotnice

PROČITAJTE JOŠ:

Projekat Priroda: Šetnja od 11 kilometara

Projekat Priroda: Kamena gora – ni na nebu, ni na zemlji

 Ostavite komentar