Kuva i piše: Ana Ćubela Ako ikada budete poželeli da …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Plan je bio da isprobam recept Marine Damnjanović i napravim projaru od ovsenog brašna za koju, kada je pogledate, nikada ne biste rekli da nije od kukuruznog. Ali svi veliki planovi obično imaju neku falinku. Pa je tako bilo i ovaj put. Samu sam sebe iznenandila kakvu sam glupost napravila.
A kolika je glupost možete da vidite na snimku:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/411885309498060/
Malo je falilo da dobijem kajganu iz rerne, ali sam ipak “na vreme” shvatila šta sam uradila. Okrenula sam se i videla da brašno spremljeno za projaru i dalje stoji na pultu, a “projara” već u rerni. I ajd sad, spašavaj, da se ne baci. Na kraju nije ispala loše, ali nije ni bila onako lepa rastresita kao Marinina.
Originalan recept:
- 9 kašika prosenog brašna
- 3 kašike speltinog griza
- 2 manja jajeta
- 150 g sira
- 30g masti (oko 3 kašičice)
- 100 ml kisele vode
- 2 pune kašičice milerama/pavlake
- kašičica praška za pecivo
Iz njega sam izbacila mileram, a dodala dve veze mlade blitve koju sam pre toga poparila i naseckala. Takođe, umeto tri kašičice masti, stavila sam jednu manju kašiku (vidi se u snimku), a to mu dođe otprilike ista količina.
Umutite jaja, dodate rastopljenu ili lepo omekšalu mast, a zatim i ostale sastojke. Umutite, izlijete u pleh koji ste ili dobro namastili ili stavili pek papir. Pravac rerna na 220 stepeni do pola sata.
Da nisam napravila glupost sa jajima koje sam prvo “skuvala” u rerni pa pravila proju ona bi ovako izgledala, samo bi u sebi imala i spanaća: