Kuva i piše: Ana Ćubela Kada je nešto dobro, ponovite to, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Volim da koristim proseno brašno za proje, i nekad mafine, jer je njegova konzistencija dosta slična kukuruznom brašnu, zbog manjka gutena, pa testo od njega bude blago sipkavo. Inače, pre kukuruza proja je mešena isključivo od zrna prosa. Međutim, ako ga ranije niste probali, za početak spremite manju količinu ili stavite manje prosenog u odnosu na neko dugo brašno, zato što gorči.
Ne gorči kao ovseno, koje ne mogu da jedem u palačinkama i nekim sličnim finijim stvarima, ali ipak gorči. Meni ne smeta, vama možda hoće.
U kombinaciji sa belim sirom i domaćim ajvarom koji bude blago sladak od paprika, meni je ova prosena gorčina prijala. I, moram da priznam da je ova proja još bolja kada se ohladi i može da se jede i sledeći dan. Jedino treba da je uvijete da se ne osuši.
Proja sa sirom i prosenim brašnom
Treba vam:
- 2 šolje prosenog brašna
- 1 šolja speltinog brašna
- 4 jaja
- 2 veće kriške mladog sira
- 1, 5 kašičica morske soli
- šolja (ili šolja i po, ako vam bude pregusto) kisele vode
- 3 kašičice praška za pecivo
- pola šolje maslinovog ulja
- susam
Prvo sam umutila jaja, a onda dodala brašno pomešano sa praškom za pecivo, zatim kiselu vodu, so i izmrvljen sir. Sipala sam smesu u pleh sa pek papirom, posula je susam i pekla oko pola sata do 40 minuta na 220 stepeni. Kada je porumenelo uradila sam “čačkalica test”. Ako se ništa ne lepi za nju, to je to.
Prijatno!
ps. S obzirom na to da se u ovom jelu mešaju jaja i sir, ono se u restrikciji hrono ishrane smatra komplikovanim jelom koje treba jesti jednom u 10 dana do dve nedelje
Zdravo, Ana
Moze li proseno brasno da se mijesa sa nekim drugim osim speltinog? Bas mi spelte ponestalo 🙁 Imam razeno, jecmeno, ovseno, proseno…
Može sa svakim. Ali pošto i ono doprinosi tome da se pecivo mrvi ne treba ga u većoj razmeri mešati sa ovsenim i ječmenim. Oni to isto rade.
Zdravo Ana,
Intolerantna sam na psenicno i proseno brasno a bas volim da pravim i jedem proju. Koje brasno bih mogla da kombinujem sa kukuruznim a da proja