Proja sa ajvarom i šunkom

09/02/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Pre nego što sam startovala sa hrono ishranom, dobro sam uradila domaći zadatak. Pročitala sam priručnik, našla novinske tekstove na tu temu, privatne blogove, iskustva, uporedila tvrdnje sa činjienicama o namirnicama i ishrani, precrtala nebuloze……i krenula.

A onda sam se bacila na skupljanje dobrih recepata. Jer, nema ni teorijske šanse da jedem nešto što je neukusno, ma kako zdravo zvučalo. Znala sam da to može da bude jedini razlog neuspeha. Dijete ne podnosim, nikada ih nisam držala, volim da jedem i volim da kuvam. Bez uživanja u tome, ishranu ne smatram ishranom, već mučenjem.

Jedan od prvih recepata koje sam sačuvala bila je proja sa ajvarom i šunkom. I zvučala je obećavajuće. Naravno, u početku sam je često jela, posebno onih dana kada sam radila od 7, pošto sam mogla uveče da je napravim, spakujem i ujutru samo dodam kiselo mleko.

Ali mislim da sam je tek juče napravila tačno po receptu. Skoro tačno 🙂 Uvek sam mešala brašna, jer sam u restrikciji izbegavala pšenično. Sada to ne moram, pa sam otišla i kupila graham brašno.

Proja sa ajvarom i šunkom (po receptu Dragane Vladisavljević)

 • 2 jaja
 • 2 šolje graham brašna
 • 1 šolja vode (ja sam stavila kiselu)
 • 1/2 šolja ulja
 • 1/2 kašičica soli
 • 1 prašak za pecivo
 • 2 prepune kašike ajvara
 • rendana šunka, količina po želji (ja sam stavila 150 grama stišnjene šunke)
 • susam po želji

Proja sa ajvarom i sunkom3 SAJT

Ovog puta sam pravila duplu meru, trebalo je nahraniti petoro ludi. Sve sam stavila duplo, osim praška za pecivo.

Umutila sam jaja, dodala, so i prašak za pecivo, kiselu vodu, a zatim i brašno. Na kraju sam dodala ulje, dobro umešala, a na samom kraju i ajvar.

Obložila sam veći pleh sa pek papirom, sipala smesu, posula susamom  i pekla dvadesetak minuta, na 220 stepeni. Rernu sam prethodno zagrejala.
Prijatno!10 komentara

 1. A koje kombinacije brasna mogu umesto graham? Koje se najbolje kombinuje za ovaj recept? Hvala☺

 2. Pozdrav. Jedno pitanje vezano za ajvar. Videh na par mesta da se spominje bez secera. Medjutim sve deklaracije navode da postoji secer, kao i sirce. Slicna situacija je i sa paradajz sosom. Imate li neke preporuke sto se tice ajvara? Da li se mozda secer odnosi na secer koji se sam po sebi nalazi u povrcu(pa je ok?) ili na secer koji se dodaje. Paradjz sos Premia koji ste preporucili u okviru jednog posta takodje sadrzi secer (ali je nejasno da li je dodat).

  1. Misli se na dodat šećer ne na onaj koji postoji u povrću. Nekad ista marka ima proizvode i sa šećerom i bez njega. Obično na deklaraciji za paradajz sok ili sos piše da ima samo paradajz, vodu i eventualno nei zaćin. Ja kupujem uglavnom Gurman, Cirio ili Premiu. Takođe, Premia ima i ajvar bez šećera. Ali možete da kupite i Mamas ili Baš ajvar. Svi oni imaju sirće, što je manje bitno, ali imaju ajvar bez šećera

Ostavite komentar