Prirodan kvasac od kefira

03/02/2015

Ana profil

 

 

 

 

Cunjajući po različitim blogovima i sajtovima, tražeći način kako da potrošim litre i litre domaćeg kefira, naiđem na recept za prirodan kvasac. I to poprilično jednostavan, pa odlučih da upustim u avanturu.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Sve što mi je trebalo jeste 50 grama speltinog brašna i 100 grama domaćeg kefira. Pomešaju se tako da ne bude grudvica i ostave 12 sati da stoje.

Kefir kvasac1 SAJT

U mom slučaju, smesa je morala da stoji 24 sata, jer je kod mene u stanu poprilično hladno, posebno uveče, a većinu novih projekata započinjem uveče, jer preko dana nemam vremena.

Ali, posle noći i dana, u čaši uvijenoj u ćebe da potpomogne proces, konačno su se stvorili mehurići i masa skoro udvostručila. Odlučila sam da je dosta.

Kefir kvasac2 SAJT

Tako dobijen kvasac sam pomešala sa brašnom i ostavila još 12 sati.

Kefir kvasac3 chrome SAJT

Ovog puta sam koristila posudu za narastanje testa, sve sa poklopcem, ali i starim dobrim ćebetom.

Kefir kvasac4 chrome SAJT

I ujutru sam dobila ovo, udvostručenu masu:

Kefir kvasac5 chrome SAJT

Po receptu, ovo testo treba premesiti, osraviti još sat da nadolazi i peći. To sam i uradila, a kakav hleb ću dobiti, videćemo sutra, kad ga budem sekla.

Tada stiže i detaljan recept za hleb.

I nadam se da neću ostati gladna.

Recept sam preuzela sa bloga Gaga u kujni.



25 komentara

    1. Nabavite kefirna zrnca, imate barem dve grupe na Fejsbuku u kojima ljudi poklanjaju viškove. Kada ih nabavite, stavite u teglu, nalijete mlekom i za 24 sata imate kefir. Uskoro ću napraviti tekst o tome

    1. Da, stvarno, mislila sam da sam stavila ka receptu. Sada ću da promenim. Inače je hleb ispao odlično 🙂

    2. E, baš mi je drago da si zadovoljna… Još jednom ti hvala na isprobavanju i promociji recepta!

    3. 🙂 Ništa, hvala vama na ideji. Možda “ukradem” još nešto

    4. Slobodno, samo izvoli! Ima kod mene dosta recepata koji su u skladu sa hrono ishranom… 🙂

    1. Nabavite kefirna zrnca, imate barem dve grupe na Fejsbuku u kojima ljudi poklanjaju viškove. Kada ih nabavite, stavite u teglu, nalijete mlekom i za 24 sata imate kefir. Uskoro ću napraviti tekst o tome

  1. Probacu ovaj kvasac cini mi se jednostavniji nego onaj sto se pravi skoro nedelju dana, da li se sme jesti u restrikciji, onda se ne mesa sa mlecnim, a jaja uz njega??
    Hvala
    P.S.Divni su Vam recopisi 🙂

    1. Tu ide samo 100g kefira tako da nije problem da se jede i sa jajima. Javite kako je prošlo

  2. Poštovana,nova sam u svemu ovome i još uvek istražujem pre konačne odluke o promeni načina ishrane pa me zanimaju neke stvari a ne znam gde da saznam o njima.Našla sam skoro sve bitne sajtove i grupe vezane za hrono ishranu ali sam shvatila da grupe mogu biti zbunjujuće jer tu svako ima svoje mišljenje ali retko kad i objašnjenje zašto nešto mora biti baš tako. Naprimer zašto se ne koristi kvasac a prašak za pecivo i soda mogu.Zašto se hleb jede isključivo za doručak i kakva je šteta ako se jede i za ručak,može li ono što je preporučeno kao zabranjeno da se koristi u minimalnim količinama npr.margarin,mleko i ostalo.Toliko za sada,pozdrav.

    1. Što se kvasca tiče, nikada nisam čula niti pročitala celokupno objašnjenje. Ali sam to prihvatila kada sam počinjala sa HI jer znam da je kvasac prva stvar koja se izbacuje kod kandide jer je “povoljan” za nju. A kada sam počela da jedem beskvasne hlebove primetila sam da mi mnogo više prijaju i da mi stomak nije otečen kao što bi bio posle konzumiranja testa sa kvascem. Hleb izuzetno goji. Inače su ugljeni hidrati veliki energetski izvor i ako se adekvatno ne troši, sve ode u salo. I zato je smanjivanje hleba u ishrani must have ako hoćete da smršate. A ono što ujutru pojedete ćete sigurno potrošiti jer je ceo dan pred vama. A pored toga, veliki broj istraživanja koja su rađena poslednjih godina govore o tome da nam se zadravlje pogoršalo upravo zbog velikog unosa UH. Nije tu samo hleb već i sve ostalo.

  3. Poštovana Ana,
    Upravo sam pomešala kefir sa integralnim speltinim brašnom i dobila smesu koja liči na testo.
    S obzirom na to da mi ovo Vaše, na prvoj slici u čaši, deluje retko (ili da kažem “tečno”), zanima me da li ste se pridržavali navedenih mera (po 100gr), ili ste improvizovali?
    Srdačan pozdrav,
    Jelena

  4. Ana,
    Upravo sam pogledala originalni Gagin recept i shvatila zašto mi je kvasac kao testo: za razliku od recepta koji ste Vi naveli (verujem greškom) ona je koristila 50 a ne 100gr integralnog speltinog brašna.
    Ako postoji mogućnost, bilo bi dobro da ispravite, da još neko ne prođe kao ja… 🙂

Ostavite komentar