U sećanje na teta Ljubu
Kuva i piše:
Marina Damnjanović
Obožavam salate svih vrsta. Od neskrobnog povrća, sa dodatkom graška ili kukuruza, sa sirom ili pavlakom, sa mesom ili tunom… ne biram. Jedino da nema krompira jer sam njega prestala da jedem i nije mi više atraktivan.
Ali salate koje sadrže miks povrća ili neki mlečni proizvod rado pravim. Ili ako mi spreme, ne odbijam. Još ako imaju neku vrstu luka, kupljena sam.
A kad smo kod salata, stičem utisak da su me neki ljudi upamtili po trljanici. Kad nešto toliko mnogo volim, ne prestajem da pričam o tome. I moram da priznam, ne prestajem da se interesujem oko različitih načina pripreme, tražim nove ideje.
Pročitajte:
TRLJANICA
Tako je do mene, preko Zvezdaninog kuvara sa tradicionalnim jelima južne Srbije, stigao recept za salatu pretrnicu. Suva paprika, praziluk, začini… odmah je zazvučala obećavajuće, ali istovremeno jako poznato.
Pogledajte kako je Marina pravila trljanicu i ispričala nam neke zanimljive stvari o poreklu salate:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2176051589106350/
Pokušala sam da se setim gde sam prethodno čula za salatu sa takvim sastojcima i, naravno, setila sam se naše grupe Hrono recepti. Međutim, tu su je ljudi nazivali totalno drugačijim imenima. Isto tako, kad sam krenula ljude koji su umešni u kuhinji da ispitujem o ovoj salati, nisu imali pojma o čemu pričam. Tek kad bih počela da objašnjavam način pripreme, dobijala bih odgovor ’’Aaaa, pa ti misliš na …’’. I jedna od tih misliš-na fraza me je uputila,ni manje ni više, nego na trljanicu.
Tada sam ponovo pogledala svoj tekst o niškoj trljanici i prisetila se da originalna verzija koja se sprema u Vranju uglavnom podrazumeva suvu ispeckanu pa izmrvljenu papriku, često ljutu, i praziluk. Dakle tu smo! Nekako sam se ponovo vratila na početak pustolovine zvane trljanica. Kada nešto spremate konstantno na jedan način, zaboravite prethodna saznanja. I tako sam ja, sada već okorela Nišlijka, pod trljanicom podrazumevala samo ovu sa cepkanom pečenom paprikom, sirom, puno belog luka, peršunom… Vranjanci su mi drčno vrteli glavom kad sam to nazvala trljanicom i gotovo sam mogla da ih zamislim kako činiju moje pretrnice lupaju o sto i ponosno viču – OVO je trljanica, narode!
Istraživački duh
Ipak, moj istraživački duh mi nije dozvolio da se tu zaustavim i prosto prihvatim njihovu konstataciju, a svoju grešku, te sam nastavila dalje da se raspitujem o pretrnici. Kuvar ne može tako da pogreši, prosto mora da postoji neko mesto na ovom jugu gde se moja salata zove baš pretrnica. Poštovani Google mi je pružio saznanje da u jelovnicima srvljiških i pirotskih kafana zaista postoji pretrnica i da su njeni glavni sastojci upravo suva paprika i praziluk. Kao dodaci se navode ulje, eventualno sirće, od začina samo so i biber. Kao i sve prave stvari, i pretrnica postoji u verziji sa sirom (mljac).
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Usput sam otkrila da je ova salata u kućama Nišlija i Zaječaraca znana kao ljutenica, iako je za mene ljutenica samo popularna vrsta zimnice. Moram da priznam da sam tu počela da se smejem, kao Vranjanci meni, ali je dokaz išao u moju korist pa sam ga rado prigrlila. Jednostavno ljudi vole više da spremaju sa ljutim paprikom koja se prvo kratko obari u vodi. Postoje i varijacije spremanja sa crnim lukom umesto prazilukom, koja meni ne zvuči tako grandiozno. Ovu salatu jedu čak i na Kosovu, gde je tako obarenu doobroo istuku u avanu i vode je pod imenom macanica – univerzalni naziv za sve što se umače. I čvrsto stoje iza toga da ukus nije taj kakav treba da bude ako paprika nije ljuta i ako se ne istuče.
Nakon obavljenog istraživanja, došao je red da ovakvu salatu i isprobam. Spremala sam je sa paprikom potopljenom u vreloj vodi na nekoliko minuta, sitnim kolutićima praziluka i balzamikom, jer mi je delovalo da će ukus biti savršen ako malo kisi. Recimo da sam odmah pojela celu činiju koju sam spremila, ali bolje bi mi se svarila ta večera da sam znala za kočnicu.
Za Anin rođendanski live je prostomorala da se isproba ova stvar, a pošto je bilo teško odlučiti se između verzije sa sirom ili bez, ljute ili neljute, rešeno je da napravim obe varijante. Pošto imate celu priču na izvolte, možete da se igrate i isprobate različite varijacije, zavisno od toga koja vas je više zagolicala.
Dve verzije pretrnice
Za standardnu pretrnicu smo koristili:
• Vezu od 10 suvih slatkih paprika
• Veći struk praziluka, bez perca
• So i biber po ukusu
• 2-3 kašike maslinovog ulja
• 1-2 kašike balzamika (eventualno limuna ko ne koristi sirće)
• Eventualno prstohvat belog luka da zagolica nepca
Nećete pogrešiti bilo da stavite crni ili šareni biber, beli ili crni balzamiko. Znam da je limun jedina raspoloživa zamena za ljude koji su u restrikciji, ali ne bih ga stavljala. Mislim da ukus neće biti verodostojan.
Stavite vodu da proključa, a zatim njom prelijte sušene paprike. Posle nekoliko minuta, kad lepo omekšaju, ocedite paprike i vrlo kratko ih ispeckajte u suvom tiganju. Tek da se osuše od vode i zamirišu na pečeno. Naseckajte ih na tanke trake. Struk praziluka naseckajte na tanke kolutove, pa ih sve raspršite između prstiju. Pomešajte ove namirnice u jednoj činiji, začinite i lepo izmešajte. Mislim da će biti još lepša ako je poslužite malo ohlađenu.
Za pretrnicu sa sirom je potrebno:
• Veza od 10 suvih slatkih paprika
• 2 suve ljute paprike (poznate kao vezenke ili potpisane)
• Veći struk praziluka, bez perca
• 200 g sitnog sira (na primer: varvarinski)
• 200 g prevrelog sira (na primer: kraljevački)
• So i biber po ukusu
• 3-4 kašike maslinovog ulja
PS. Oni koji su u restrikciji mogu da koriste jednu vrstu sira, možda najbolje fete ili kozjeg mlađeg da bi salata imala jači ukus, kakav treba da ima
Svu papriku, i ljutu i neljutu, ispeckajte u suvom tiganju da se dobro sasuši tako da može da se izmrvi rukom. Pazite da ne izgori. Ispeckanu papriku možete izmrviti ili istući tučkom u avanu. Pomešajte sa sirom, začinima, uljem i ’’istrljajte’’ viljučkom da se izmešaju svi sastojci.
Hrono gospođicama i gospođama su se dopale obe verzije i nije im bilo važno kako će da je zovu. Jedno je sigurno – da ljudi sa juga dobro znaju šta valja i kako da kombinuju ukuse. Iako oni kažu da ovo jelo spada u klasu sirotnjskih jela – poput proje, kačamka, zeljanika – mi smo imali kraljevsku gozbu tog slavljeničkog dana.
PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA