Kuva i piše: Ana Ćubela Obožavam ove pite, budu gotove dok …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Presna ili starinska pogača, kako je još zovu, ne znači da je sirova (živa), već to znači da u njoj nema kvasca. Tako su se nazivali hlebovi koje smo na ovim prostorima pravili pre upotrebe kvasca i to je značilo čisto, odnosno posno.
“Izbor presnog hleba verovatno dolazi otuda što je presno bliže prirodi i da kod njega odsustvuje obeležje rašćenja, bujanja, pa je otuda pogodniji medijator između čoveka i mitoloških bića. Inače, pretpostavlja se da su Sloveni mnogo kasnije počeli da mese kvasni hleb, a da su ranije spravljali samo presan odakle i dolazi naziv “kruh” u zapadnim srpskohrvatskim govorima, kao “onaj koji se kruni, raspada na sitne čestice”.
(Projekat Rastko)
E sad, ova moja pgača nije potpuno “čista” jer ima prašak za pecivo, ali nećemo sad da sitničarimo.
Za pogaču vam treba:
- šolja finog speltinog brašna
- šolja graham brašna
- šolja raženog brašna
- šolja mlake vode
- kašičica soli
- dve kašičice praška za pecivo
Prvo sam umešala suve sastojke, a zatim i vodu i umesila homogeno testo. Stavila sam ga na pobrašnjenu ploču i domesila testo. verovatno će vam trebati još malo brašna.
Razvukla sam je u disk, debljine oko dva santimetra, izbockala višljuškom, nauljila i stavila na zagrejan pleh koji sam pre toga pokrila pek papirom.
Stavila sam je u zagrejanu rernu i pekla oko pola sata na 230 stepeni.
Kada je bila gotova stavila sam je u čistu krpu i poprskala vodom. Ostavila sam je tako jedno desetak minuta.
Za to vreme sam spremila humus, jer su leblebije već bile skuvane. Jedina novina u receptu je kumin, koji sam prvi put ubacila.
I naravno, stavila sam manje belog luka nego obično jer je radni dan i ide se na posao.
Humus ćete najbolje napraviti ako dodate prvo malo začina, zavrtite blender, probate, pa dodate ono što vam fali. Meni uvek zafali još malo limunovog soka, soli i maslinovog ulja.
Probajte ovu pogaču sa humusom, nećete se pokajati.
Prijatno!
Hvala na divnim receptima 🙂
Da li humus sme samo za dorucak da se jede ili moze i uvece, u restrikciji?
U restrikciji samo za doručak, van restrikcije leblebije mogu i za ručak
Ana, kada kažete šolja mislite na…?
Hvala puno na divnim receptima.
Šolja od 2 decilitra.
Koliko kalorija ima 100g presne pogače?
Zaista ne znam. Kalorije ne brojim, posebno ne za doručak. Jer, ako bi i tu krenuli da smanjujemo kalorije došli bi ispod preporučenog minimuma.
Ana, da li moze neko drugo (i koje preporucujete) brasno umesto graham?
Speltino, ražano, ponekad pšenično integralno.