Danas slavim 2. godinu od kako sam krenula sa hrono ishranom! Od tada sam promenila mnogo toga: životni stil, način razmišljanja, navike… Fizički izgled sam promenila više puta u životu, što nije pohvalno, ali ispričaću vam priču.
Kuva i piše:
Tatjana Kostić
Za koru:
- 260 gr speltinog integralnog brašna
- 120 gr maslaca
- ledena voda po potrebi
- kašičica soli
Za fil:
- perca mladog luka po ukusu
- kačkavalj sečen na ploške (šnite)
- malo ulja
- slanina po ukusu
Zamesiti sipkavo testo od brašna, soli, maslaca isečenog na kockice i ledeno hladne vode. Najbolje mutiti mixerom da se testo ne bi grejalo od ruku. Prvo mutite brašno, so i maslac i postepeno dodajte ledenu vodu dok ne dobijete sipkavo testo koje mozete rukama oblikovati.
Mućenje ne treba dugo da traje da se testo ne bi grejalo. Testo podeliti na dva dela i staviti u frižider dok spremate fil. Prokuvati malo perca mladog luka, a zatim iseckati. Slaninu takođe sitno iseckati i zajedno sa lukom propržiti na teflonu sa vrlo malo ulja ili bez.
Jedan deo testa izvaditi iz frizidera i razviti u krug malo veći od pleha u kojem pečete. Polako prebacite testo u pleh. Viljuskom ga izbockajte. Preko testa poređajte ploške kačkavalja. Preko sipati fil od slanine i luka, a zatim ponoviti red sa sirom.
Izvadite drugu polovinu testa iz frižidera, razviti drugu koru, iseci trake i ređati preko pite.
Pekla sam 30 minuta na 210 stepeni, a zatim 30-40 min na 180 stepeni. Ako počne mnogo da žuti stavite alu foliju preko. Ukoliko ste u restrikciji prepletenu pitu možete puniti svežom mocarelom ili mladim sirom.