Preliv od sira i crnog piva

31/07/2019

Kuva i piše:

Milena Milićević

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Ovaj namaz-preliv smo pravili uz irski soda hleb na Pidžama party-ju. Ali je za one koji nisu u restrikciji ili su baš daleko odmakli s njom.

Dobitna kobinacija je sa bešamel prelivom od sira i crnog piva.

Pogledajte šta smo svre napravili na Pidžama žurki:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2258957854418976/

Preliv od sira i crnog piva

Potrebno vam je:

  • 2 dcl pavlake
  • 1 dcl vode
  • 2-3 kašike brašna
  • proizvoljna količina sira ( može čedar, može parmezan, neki stari kačkavalj)
  • 2 dcl crnog piva
  • 2 žumanca
  • so i biber
  • proizvoljno mladi luk i prezle

U šerpici razmutite pavlaku sa vodom. Kada se zagreje do vrenja dodajte brašno i mutite žicom. Kada se zgusne posle par minuta, dodajte sir i dalje mešajte. Zatim dodajte crno pivo i mešajte i dalje. Ovo će trajati oko 10 minuta, dok se sos skroz ne zgusne. Dodajte so i biber. Takođe dodatno možete ovaj sos da obogatite recimo mladim lukom ( sjajno je verujte mi).

Takođe, dok budete sekli hleb, sve ono što se izmrvi takođe možete staviti u sos dok i dalje mešate 😀 taj hleb glumiće prezle, koje će ga dodatno zgusnuti. Mi smo malo žurili u lajvu, pa je ovaj namaz/preliv  više bio kao sos, ali vi kod kuće imate dovoljno vremena pa možete da ga ukuvate baš lepo. Kada ste postigli odgovarajuću gustinu, sklonite sos sa ringle, ubacite dva žumanca i mešajte. Na kriške hleba stavite obilato ovaj obogaćeni bešamel i pravac u rernu ispod grejača na bukvalno par minuta, samo da se malo zareši po površini.

Sve ono što vam preostane od sosa, biće odlično za umakanje i narednog jutra. Sjajne arome zbog piva i sira, učiniće da se ovom bešamelu vraćate često. Govorim iz ličnog iskustva.

 

Uživajte



Ostavite komentar