Preklopljen hleb sa spanaćem (parantha): Ukusi Indije

25/02/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada zatvorim oči i pomislim na Indiju vidim samo boje. Nepregledan broj najživopisnijih boja koje postoje na ovom svetu. I osetim neverovatan miris svih mogućih začina.

Od kada znam za sebe želim da otputujem tamo. Zašto to još nisam uradila, niko ne zna. Imala sam brojne mogućnosti, bila sam i na egzotičnijem mestu. Ali, kako se vodim sa samo dve devize u životu “Ko zna zašto je to dobro” i ” Za sve postoji razlog” – ne žalim. Znam da ću jednog dana otići.

I tako je, pre nekih petnaestak godina, moj tadašnji dečko, koji je znao za moju želju, a morao je na poslovni put u Indiju, doneo tradicionalni sari i kuvar na poklon. Da, i tada sam volela da kuvam. I jedem marcipan, to mi je uvek donosio u tonama.

Elem, prošle nedelje ste birali u lajvu šta biste voleli da spremamo i dosta odgovora se odnosilo na insijsku kuhinju. Tako je odluka i pala. I, koliko se sad nekima to učinilo bezveze i mislite samo na jake začine i potpuno strane ukuse, ne zaboravite da je jedan od napravljenijih recepata sa bloga upravo indijski punjeni hleb. Prvo smo ga spremali tradicionalno, po tačnoj recepturi iz kuvara koji imam, a onda smo dali mašti na volju.

Pročitajte:

Indijski punjeni hleb iz tiganja

Indijski hleb na italijanski način

Indijski hleb sa fetom i ajvarom

 

I ovoga puta sam birala stvari za koje znam da mogu da se nadograde, iako su odlične i u ovom izvornom obliku.

Pogledajte Pidžama žurku za koju neki kažu da je bila najbolja do sada:

 

Pokušala sam da obučem sari koji sam tada dobila na poklon ali to je bila nemoguća mislija. Zaista. Prvo, majicu koja ide uz njega, ona kratka da se vidi stomak i sa kratkim rukavima – sam bacila, odnosno poklonila Tada sam imala jedva 50 kilograma i ne bih mogla da je obučem ni u ludilu. Drugo, suknja koja ide ispod i u koju se uvlači i zavlači sari je negde uzgubljena u moru mojih stvari. A treće i najbitnije -našla sam zamenu za tu suknju -obući sari je viša matematika. Ako mi ne verujete, ukucajte na Google-u kako se to radi i pokušajte s nekom velikom maramom. Cvrc. Za to je potrebna ozbiljna vežba. Pa taman da sam celu noć isprobavala, ne bih napravila ono što valja.

Pa smo tako izabrali nešto, što makar izdaleka, podseća na onaj raskošan deo Indije.

Odlučili smo se za nekoliko hlebova, da imate novu zanimaciju u kuhinji ovih (i sledećih) dana, nedelja…

Parata (parantha) od spanaća

Veoma jednostavan tanak hleb koji se u ovom slučaju preklapa pre pečenja u tiganju.

Potrebno vam je:

  • 250 grama integralnog speltinog brašna
  • 1, 5 čaša, onosno 300 ml iseckanog spanaća (da možete u obično merici da proverite količinu, napunte do tog podeoka spanaćem)
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice čilija
  • 1/2 kašičice garam masale3ž
  • 3/4 kumina
  • 1 kašičica morske soli
  • Gi (ghee) za pečenje (ili već neka zamena, kao što je rastopljen običan puter)

Verujte mi, od ovih količina začina, hleb neće imati neki jak ukus. Ako volite jače vi odajte više. Ova količina začina je testo učinila tek malo drugačijim. I svi začini mogu da se nađu u prodavnicama. Osim garam masale, mada i nje ima u dobro snabdevenim prodavnicama. Ali uvek možete da je napravite sami. Mi smo je koristili za više jela pa je Milena napravila domaću garam masalu.

Garam masala by Milena

Bez začina, indijska kuhinja je nezamisliva, oni su i vezivno tkivo i onaj magičan dodir koji jelima donosi uzbudljivu notu. Kari je verovatno prva pomisao vezana za indijsku hranu, a reč je o mešavini mlevenih začina koja može imati od pet do čak 30 različitih sastojaka. Garam masala jedna je od najpoznatijih mešavina začina, a podjednako se koristi i u vegetarijanskim i mesnim jelima. Dodaje se na vrelo ulje na početku pripreme jela, mada ga neki kuvari dodaju i na kraju kako bi pojačali i „podigli‟ sveukupnu aromu jela. U ovoj mešavini nalaze se: kumin, semenke korijandera i kardamoma, crni biber u zrnu, cimet, karanfilić, muskatni oraščić, lovorov list. U nekim delovima Indije u garam masalu dodaju i anis.

Od svih začina stavite jednake mere, ja sam stavljala po dve kašičice. Najpre semenke korijandera i kardamoma, zgnječite nožem, izvadite semenke i sameljete u mlinu za kafu. Od te količine stavite dve kašičice. I dva, tri lista lovorovog lista sameljite u mlinu za kafu. Dve kašičiće karanfilića ili klinčića kako ih negde zovu, sameljite u mlinu za kafu. Ako imate i štapić cimeta, izrendajte ga, kao i muskatni oraščić na malom rendetu. Mleveni začini u radnjama čest znaju da budu bajati, zato kada god ste u mogućnosti, koristite semenke, koje ćete sami mleti u mlinu za kafu ili gnječiti i drobiti u avanu. Stavite u dobro zatvorenu teglu i kada god ste u prlici uživajte u ovoj divnoj aromi i mirisima.

Milena Milićević

E, sada, kada imate glavni začin, odnosno kraljicu među indijskim začinima, možemo da nastavimo dalje.

Rastopite gi (ghee) ili običan puter.

Spanać očistite, operite i prosušite, a zatim ga stavite u blender. Pospite spanać začinima. Zatim dodajte brašno i sve izblendirajte. Ako kratko blendirate, spanać će ostati krupniji , možda da ga stavite u blender i pre seckanja, pa ćete tako dobiti šaren hleb. Odnosno, imaćete normalnu boju hleba sa zelenkastim delovima. Ja sam dobro samlelela pa dobila potpuno zelenu smesu.

Kada u blenderu promešate sve sastojke, počnite da dodajte po malo obične vode da biste dobili smesu od koje može da se umesi fino testo. Ne preterano mekano, ali fino i lepo za mešenje. Možda je i bolje da dodate prvi put više vode pa da domesite na radnoj ploči, nago manje vode. Naknadno dodavanje uvek upropasti testo. Mislim da sam dodala oko izmešu 150 i 200 militara vode. Čim vidite da se formiraju grudve, otvorite blender i rukama probajte da li može da se mesi. Ako vam se učini da ne može, dodajte još malo blendirajući. Kao što rekoh, nakonadno možete da dodate malo brašna na ploču i doradite ga.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Kada ga umesite i testo bude elastično zapakujte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji barem 30 minuta, a može i više. Tako će postati lepše za rad.

Onda odvajajate loptice pa ih oklagijom razvaljajte u krug. Premažite rastopljenim gijem ili puterom pa preklopite kao klasičnu palačinku. Onda opet malo premažite pa opet preklopite. Malo razvaljajte oklagijom da dobijete trougao ali ne pritiskajte previše. Ceo postupak se vidi na videu gore.

Onda ih pecite u suvom tiganju, takoš što ćete premazati gornji deo trouglaste parante pa ga, s te gornje strane ubaciti u tiganj. A onda premažite i drugu stranu na koju ćete je posle prevrnuti. Pecite na nižoj temperaturi. Ja sam nekoliko puta okrenula da ne bi zagorele po ivicama a unutra ostale žive. Opet, sve se lepo vidi u videu.

Recept za umak stiže uskoro na blog

I to je to.

Već vidim kako ih sledeći put dok preklapama punim sirom, šunkom, ajvarem, gaudom, prženom slaninicom….. Eh, kako ćemo da ih “posrbimo” brzo. Ovako spremljen, prema originalnom receptu, je super za post i vegeterijance.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela iz kuvara “Posna hrono kuhinja”

 

 



Ostavite komentar