Ova pasta dolazi iz Romanje (Emilia Romagna) i nastala je u doba kada je njom vladala papska drzava. Svestenici, ne bi li se dodvorili damama (zene vlastelina) uzimali su jaja od seljaka i tako ove ostavljali bez istih.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kao i svake nedelje, napravila sam predlog jelovnika za sedam dana za one koji prate pravila restrikcije. Ne morate slepo da ga se pridržavate, ovo više treba da služi kao smernica onima koji počinju ili kao ideja onima koji su već dugo na hrono ishrani. Gledajte da vam hrana bude što raznovrsnija, da imate što više ribe na jelovniku. Na žalost, nemam mnogo recepata sa njom na blogu, ali ću to uskoro promeniti. Takođe, ne zaboravite na sveže salate, , takvo povrće možete da jedete u većoj meri nego kuvano.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Oni koji se prvi put susreću sa hrono ishranom, neka pročitaju tekstove na sledećim linkovima:
Šta znači restrikcija u hrono ishrani
Zašto je važno da jedemo na 5 sati ako hoćemo da mršavimo
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
DORUČAK | RUČAK | ||
PONEDELJAK | Proja sa ajvarom i šunkom | Svinjski file i salata | Brokoli sa prelivom od tune |
UTORAK | Hleb sa začinima (ali možete bez njih, stavite samo semenke), puter, šunka | Ratatuj sa piletinom, obavezno salata | Bukovače sa paprikom |
SREDA | Kačamak od heljde, dodajte začine po želji | Sarmice od zelja (bez kiselog mleka), obavezna salata | Piletina punjena spanaćem, obavezno salata |
ČETVRTAK | Švedski hrskavi hleb, kiselo mleko, suhomesnato | Losos sa blitvom i marinadom, obavezna salata | Omlet o belanaca sa tikvicama, plus salata |
PETAK | Jaja u hlebu | Šampinjoni sa lukom i ruzmarinom, obavezna salata | Piletina sa karijem, obavezna salata |
SUBOTA | Domaća pogača i urnebes salata | Juneća supa, meso iz supe sa renom, obavezno salata pored | Punjene pečurke |
NEDELJA | Mafini sa kajganom | Piletina u sosu od pečuraka i lana, obavezna salata | Pečeni oslić, obavezna salata |
Zasto se u hlebove ne stavlja kvasac?
Hvala
Tačan odgovor na to pitanje zna samo autor ishrane. Nikad nisam pročitala celovit odgovor. Delimičan jesam: da je većina ljudi intolerantna na njega, da goji, da ima veze sa razvojem gljivica, da nadima…..Iako ponekad jedem peciva sa kvascem, meni ovi naši beskvasni hlebovi mnogo više prijaju.
Da li postoji neki poseban razlog zbog koga se ne upotrebljava kikiriki često?
Od koštunjavog voća u restrikcije se jedu samo badem i lešnik. Posle restrikcije povremeno može i oastalo.
Planiram da za par dana pocnem sa ishranom. kad dobro sve prostudiram 😀 da li se moze za veceru jesti nesto poput dorcka kad nisam kuci. tipa tost hleb sa šuterom i sunkom da ponesem sa sobom
Ne, to baš nikako ne ide za večeru. Uvek možete da kupite pileće belo sa roštilja i salatu.
Da li je ok nekad za rucak pojesti samo kuvano povrce i salatu, znaci bez mesa?
Ukoliko se ne stigne da rucak bude do 15 h, da li je u redu pojesti bananu ili jabuku oko 16 h, pa onda rucati “po propisu” oko 18 h?
Ručak može da bude bez mesa, ali se to izbegava na početku. i tada prednost treba dati svežem povrću a ne kuvanom. i takav ručak obično pojačamo nekim koštunjavim voćem kao što su bademi. Ručak uopšte ne mora da bude u 15 sati, osim ako vam tako ne pada po vašem rasporedu. Voće se uopšte ne jede u restrikciji, a ni posle nje se ne jede pre ručka. ako ne možete da stignete da ručate na vreme, možete da pojedete šaku badema do prve prilike za ručak. Ali ako već u 16 možete da jedte, onda ne morate ništa od toga. Razmak između obroka može ponekad da bude i 6 sati.
Koja su dozvoljena ulja za kuhanje u restrikciji i van nje ?
Zavisi o kojoj temperaturi pričamo. Ako nije prženje već dinstanje može i maslinovo.
A za przenje ili u peciva ?
Svinjska mast i kokosovo ulje najbolje trpe visoke temperature. Može i puter ali on brzo potamni ako je baš visoka temperatura.
Da li je ovo jelovnik za one koji su u restrkciji?
Da.
Da li postoji recept za hleb (naslovna fotografija)? Hvala 🙂
Slađana, to je ovaj hleb: https://hronokuhinja.rs/hleb-od-speltinog-brasna-sa-psilijumom-psyllium/
Draga Ana, hvala za korisne savjete. Pošto sam početnik u hrono ishrani, a hranu volim kako da jedem tako i da kuham, odlučila sam i sama da isprobam ove fine recepte a uz to još i zdrave. Zanima me da li pri pravljenju uštipaka od od brašna dozvoljenih žitarica se može koristiti i kiselo mlijeko. Naime, imam recept za fine uštipke ali u njega se stavlja jogurt i prašak za pecivo. A pošto sam u restrikciji, moli gi koristiti kiselo mlijeko?
Pozdrav, Sanela.
Da, može ponekad.
Možete.
Sta moze da se koristi za veceru umesto zelene salate?
Kupus osim ako ga ne varite baš teško, tikvice, krastavac, keleraba, spanać, brokoli, karfiol, blitva itd