Kuva i piše: Ana Ćubela Jedno vreme sam ih često pravila. …
Piše i kuva:
Ana Ćubela
Nisam osoba koja generalno deli jela na zimska i letnja. Ima jela koju mogu da jedem na minus 40 i na plus 40, kao što je sarma. I sve cupkam kao malo dete kada je leti nađem negde, ili je neko od familije i prijatelja izvuče iz zamrzivača.
Na spisku jela kojima vreme ništa ne može, nalaze se još i svadbarski kupus, zapravo kiseli kupus u svim mogućim varijantama, slanina, dimljena kolenica, jagnjeća plećka, ajvar mi ne dirajte takođe…..
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Ali da, čak i meni, kada temperature krenu na gore, prija nešto lagano i nešto hladno. Ne hladno kao sladoled, ali ne i toplo kao pržena slanina.
Pa sam se, kada je sunce upeklo prošlih dana, častila nekom vrstom hladne čorbice. Kada sam završila s doručkom pomislila sam – pa ovo mu dođe kao kapreze na kašiku.
I prijalo je.
Potrebno vam je:
- Nekoliko kriški hleba
- 1, 5 dcl paradajz sosa (bez dodatog šećera)
- Manja kašika putera
- Malo maslinovog ulja
- Prstohvat morske soli i šarenog bibera
- Malo svežeg bosiljka
- Polovina kugle sveže mocarele
- 1 manji čen belog luka
Količina hleba zavisi od osobe, gabarita, apetita i trošenja. Mislim da sa hlebom ujutru ne treba preterivati. Čak i kada imam trening, ne pojedem više od tri manja i tanka parčeta integralnog hleba.
Isecite parčiće na kockice i propržite ih na puteru uz dodatak seckanog belog luka. Kada se hleb zarumeni sa svih strana, gotov je.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
U tanjir sipajte paradajz sos koji je to tada stajao u frižideru, malo ga posolite i dodajte u njega malo maslinovog ulja. Zatim ubacite kockice hleba, koje će malo zagrejati sos da ne bude baš hladan. Preko hleba stavite nasečene krugove mocarele i svež bosiljak. Poslednjih nekoliko meseci sam praktično navučena na šareni biber pa sam ga stavila preko sira, vi izaberite svoj začin. Na kraju možete da dodate i mrvicu limunovog soka.
I jela sam kašikom. I bilo je osvežavajuće. I ukusno. Probajte. Ovo jelo je i za one koji su u baš strogoj restrikciji, tako da možete da se opustite.
A posle toga, naravno, kafa. Na sunčanoj terasi.
Prijatno!