Prava domaćinska pogača

07/10/2015

Prava domacinska pogaca 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Pre nego što sam krenula sa hrono ishranom, ja i nisam jela mnogo hleba. Redovno sam kupovala somun vikendom, jer sam tada imala više vremena za doručak, pa sam tada uvek jela 3 jaja na oko, krem sir i somun. Otkinem parče, namažem krem sirom, pa umočim u jaja. Volim rovito spremljena.

Ostalim danima sam nešto trpala u sebe, onako u hodu. Ali sam zato redovno jela krompir i paste uveče. Sada sam potpuno izbacila ugljene hidrate za večeru (dobro, omakne se tu i tamo), jako retko ih jedem za ručak, ali zato za doručak skoro nikad ne omanem.

Ne samo zato što volim ukus ovih naših integralnih peciva, već volim i sam čin spremanja. A ovog jutra sam napravila savršenu pogaču. Hrskavu spolja, mekanu iznutra.

Za nju vam je potrebno:

  • 200 grama brašna
  • 1 decilitar kiselog mleka (pola one plastične čaše)
  • 1 decilitar kisele vode
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice praška za pecivo

Ja sam ovog puta mešala brašna. Stavila sam oko 100 grama ražanog, oko 50 grama speltinog, po 25 grama ječmenog i prosenog. U njih sam dodala so, prašak za pecivo i sve dobro promešala. Zatim sam dodala ulje, kiselo mleko i kiselu vodu. Zamesila sam testo. Dobila sam ovakvu vlažnu gomilu koju sam doradila na ploči sa još brašna:

Prava domacinska pogaca 5 s

trebalo bi a dobijete glatko i mekano testo, koje bi se još malo lepilo kada bi prepolovili loptu. Prebacila sam je na pek papir i zasekla nožem dva puta. A onda sam sve posula brašnom da dobijem onaj rustični izgled.

Prava domacinska pogaca 4 s

Točkić na rerni sam, kao i uvek, okrenula na 250 stepeni da se rerna brže zagreje. Obično spustim temperaturu kad ubacim testo unutra, ali sam ovog puta zaboravila. Ona je zato jako brzo narasla, lepo se raspucala, ali je brzo morala napolje. U rerni je bila malo duže od 15 minuta. Unutra nije ostala živa, ali bi tekstura bila malo lepša da sam je pekla 5 do 7 minuta na 250, a onda na 220 stepeni.

Prava domacinska pogaca 3 s

Ipak se jako dobro sekla. Izgledala je kao prava domaćinska pogača. Korica je bila hrskava, ali ne pretvrda. A unutrašnjost zbog kiselog mleka bajna.

Prava domacinska pogaca 1 s

Ako ste u restrikciji, uz ovakvu pogačau ne bi trebalo da jeete jaja ili neko drugo mlečno (puter se ne računa). Ja nisam, pa mogu da mešam sa svim i svačim.

I još nešto, imajte na umu da se peciva spremljena sa ječmenim ili prosenim brašnom uvek mrve, pa nemojte da preterujete sa količinom.

Prijatno!

 

 



19 komentara

  1. posto sam nova na hrono ishrani, imam jedno pitanje: dva puta sam vec pravila hrono hlebove, prvi put sa stajanjem od sest do osam sati ( domaci beskvasni hleb), a drugi put hleb koji uvek uspeva, ni jedan ni drugi put mi hleb nije narastao tj bio je ni prst debeo, a na slikama je hleb stvarno izgledao kao hleb. gde gresim? mislila sam veceras i ovu pogacu da pravim, ali se isto plasim da testo nece narasti i da ce opet ostati tanko. unapred hvala na odgovoru.

  2. da, pravila sam i Draganin hleb, to je taj od sest do osam sati da odstoji, i on nije narastao. da li smesa za hleb treba da bude gusta tj kao hleb koji se pravi od psenicnog brasna ili treba da bude redja?

    1. Treba da bude ređa nego kad se pravi klasičan hleb. Ali to nema veze. Čak i da ste ga tako zamesili on bi morao da nadođe, samo bi bio možda jako tvrd. Ne znam šta da vam kažem osim da vam je možda izlapeo prašak za pecivo. Ako ste stavili dovoljno, testo mora da naraste, makar nešto. Kada ostavljam hlebove da se dugo fermentišu, ja prašak stavim tek pred pečenje, baš zato da ne bi izgubio dejstvo.

  3. Postovana,

    Ne znam zasto mi pogaca uvek ostane ziva unutra?! Spolja bude hrskava, ali unutra nikako da se ispece kako treba. Jedino mi uspevaju one hrono pogacice.
    Pogacu sam pekla na 220 kako ste i napisali.

    1. Svaka rerna je dosta različita. A i brašna su često drugačije mlevena. Ili da produžite pečenje ili da stavite malo više brašna. Ja nikad pecivo ne vadim iz rerne dok ne zabodem čaččkalicu i proverim da li se nešto lepi za nju.

  4. Korica je bil prilicno pecena, zato je morala. napolje ranije. Hvala puno! Inace sajt vam je sjajan i divno je to sto zelite sa drugima da podelite vase recepte. 🙂

  5. Poprilicno sam nova u HI, pa bolje da pitam, nego da pravim greske. Zasto uz ovu pogacu (u vrijeme restrikcije) ne bi trebalo da se jedu jaja ili neko drugo mlečno, osim putera?
    Hvala puno

    1. Zato što u njoj već ima kiselo mleko. Pa da ne bi komplikovali obrok onda je bolje da se uz nju ne jede još neki mlečni proizvod ili jaja.

  6. Poštovana Ana,
    da li je ova količina dovoljna za dvoje? Uz ajvar i domaću prsutu, recimo 🙂

    Pozdrav,
    Marija

  7. Ispekla sam pogacu uvece sa 100g razanog, 50g speltinog i 50g jecmenog brasna (jer proseno nisam imala) i jeli smo je ujutru za dorucak. Prelepa je, savrsena, meka kao kolac! Moja topla preporuka! A posto u pogaci ima kiselog mleka, moze da se jede uz nju kiselo mleko, tako ne krsimo pravila restrikcije, zar ne?

Ostavite komentar