Povratak osnovama: Šta smo jeli kada smo počeli sa hrono

08/04/2019

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Prošle nedelje sam u sredu, jer sam ja na taj dan počela sa hrono, povela izazov. Da se prisetimo osnovnih pravila koja su svima pomagala i odase otresemo od gomile nepotrebnih ili netačnih informacija koja su se godinama nanizala i koja samo zbunjuju ljude, šta da jedu, kad da jedu, šta se meša, šta ne….

Osnovna pravila sam počela da postavljam u Storiju na Instagramu, ali ću ih sve grupisati da imamo i na Fejsbuku. I pozvala sam ljute da mi se pridruže sa tagovima : #hronoizazov , #bezizgovora i #fitdabudem . A pod ovih haštagovima neke predloge možete i u grupi da nađete.

I polako su i počeli. Ali smo mi sad u nedelju odlučili da nam i Pidžama party bude u istom stilu i da pravimo jela koja su nam u početku bila dovoljno interesantna, a po pravilima, da bi nas pogurala dalje, da ostanemo na pravom putu.

Pogledajte Pidžama party sa posdećanjem na naše početke:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/272121810342802/

Pomoćnik u kuhinji mi je bila Sneža koja je skinula skoro 50 kilograma. I to ne u baš sjajnim uslovima u kući jer je u nekom trenutku ostale bez rerne, pa i bez ploče, pa i bez ekspress lonca…. Poprilično velika enegdota kojoj se sad smejemo, ali je dokaz da se sve može, čak i u takvim uslovima. I još je sa hrono ishranom krenula u vreme praznika, onda kada se najviše jede i to na svakom koraku.

Ja sam se prisetila Draganinog recepta za proju koji sam našla pre nego što sam krenula sa hrono. Mislim da je to važno, naoružati se pravilima, koliko toliko na početku, i receptima koji vam zvuče primamljivo.

Jednostavno se pravi, smuti se za nekoliko minuta i bude gotova do pola sata.

Potrebno vam je:

  • 2 jaja
  • 2 šolje ražanog brašna
  • 1 šolja vode (ja sam stavila mineralnu)
  • 1/2 šolja ulja
  • 1/2 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 – 3 prepune kašike ajvara
  • 20 gr rendae ili seckane šunke (ili slanine)
  • susam po želji za posipanje

Šolja je bila od 2 decilitra. Ali sam ovog puta koristila mericu, tako mi je bilo lakše. Pa sam je prvo dopunila sa 400 ml brašna, zatim sa 200 ml mineralne, pa sa 100ml maslinovog ulja. Iste su mere, samo je meni ovako bilo lakše.

Umutila sam jaja, pa onda sa njima malo soli, prašak za pecivo, ulje i mineralnu. Pa zatim dodavala brašno i mešala. Stavila sam pek papir u tiganj, sve izlila prst i po debljine da bi bilo brže gotovo. Posula sam odozgo susamom i pravac u zagrejanu rernu. Pecite oko pola sata na 220 stepeni.

Uz nju možete bilo šta, ali kako su u piti osnova jaja, tako smo nekoliko verzija jaja dodali sa strane. Možete da vidite u videu, a mi ćemo vas podsetiti u nekom od narednih postova.

Naravno, svakodnevno bi trebalo jesti domaći hleb ili lepinje sa nekim masnijim dodatkom, ali da bi nam ishrana bila zanimljiva i da bismo istrajali na njoj, povremeno nam je potrebno nešto drugačije.

Evo još nekoliko predloga sa mojih početaka:

Humus – najbolji namaz na svetu

Palačinke sa kajganom

Heljda sa dimljenim vratom

Mafini s koprivom

Puter s mirođijom

Duguljasta hrono pizza

Kasnije smo se malo uhodali i postajali sve kreativniji. Jela su bila sve bolja, a sve po pravilima i rezultati nisu izostajali.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar