Puža pospite ga sa malo luka na kraju ili semenkama ako želite
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada bih stavila na papir šta sam sve pojela, i kada, u poslednjih mesec dana, sama bih se sebe odrekla preko novina. Doručak u 12, doručak za ručak u 15 sati, večera za doručak, čak i šaka smokija!!!!!! Smoki nisam jela ni pre hrono ishrane….ali dosta. Od danas samo strogo. Uželela sam se reda i dobro hrane.
I stoga, ovog jutra, doručak sa minimalnim brojem sastojaka u tanjiru za srećan povratak na staro i dobro. Zasukala sam rukave, izvadila brašna, vagu, tegle sa semenkama i krenula……
Za pogaču vam je potrebno:
- 100 grama ražanog brašna
- 50 grama speltinog brašna
- 50 grama ječmenog brašna
- ravna kašičica soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/3 kašičice kumina
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica susama
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 decilitar kisele vode
- 3 kašičice limunovog soka
Prvo umešate sve suve satojke. Onda dodate ulje pa kiselu vodu. Zatim stavite limunov sok, i sve dobro promešajte! Dobićete jednu jako gustu smesu. Navlažite ruke vodom, uzmite smesu među dlanoce i formirajte loptu. Stavite je na pek papir, a zatim pleh stavite u rernu koju ste pre toga zagrejali na 250 stepeni. Ja sam pogaču pre stavljanja na dva mesta zarezala nožem i posula brašnom da dobije rustični izgled. Pekla sam je na 250 oko 10 minuta, a onda smanjila na 210. Bila je gotova za nekih dvadesetak minuta.
Sačekala sam da se malo ladne, a onda isekla kriške. malo se mrvila po ivicama, ali to je potpuno očekivano s obzirom na to da na 200 grama brašna, ima 50 grama ječmenog. Svaku krišku sam namazala puterom i na nju stavila po dva parčeta Carnex-ovog dimljenog vrata.
Nisam sigurna koliko sam pojela. možda i više od polovine pogače. Ali to nije ni bitno jer kalorije i grame ne brojimo! Bitne su kombinacije i pravilan raspored obroka. A najjednostavniji obroci su uvek najbolji.
Prijatno!
Ana, zanima me ,da li posle ,kao sto si rekla “pauze” tj.ovih gresaka koje si navela, imas visak kg?
Nisam se merila, dala sam sestri vagu kada se porodila. Po garderobi ne bih rekla da imam neki veći višak, ali sam definitivno otečena i ne osećam se baš najbolje. Ima tu i loše hrane i stresa i nedovoljno spavanja…
Testo za ovu pogacu ne treba da odstoji neko vreme, nego moze odmah da se pece?
Zdravije je ako smesa odstoji ali generalno može i odmah da se peče.