Potaž od tikvica

30/07/2015

Potaz od tikvica s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Moj omiljen potaž je, kako već možete da pogodite, onaj od tikvica. Brzo se sprema, slaže se uz svako meso, a u sezoni, kada tikvice pojeftine, srednja šerpa ove čorbice može da košta i samo 60 dinara. Ekonomizacija!

Potrebno vam je:

  • 2 tikvice
  • 1  crni luk
  • pola veze mirođije
  • malo maslinovog ulja
  • čen belog luka (po želji)
  • morska so, biber

Crni luk iseckate i prodinstate na maslinovom ulju. Kada počne da se cakli, ubacite tikvice isečene na kockice. Malo promešatjte zajedno pa dodajte beli luk ako ga volite. Nalijte vodom, ali ne preterujte. Tikvice su pune vode, a potaž je uvek lepši ako je gušći. Takođe, ako niste stavili dovoljno vode, uvek možete d je dodate. Da je oduzmete malo teže.

Tikvicama nije potrebno puno vremena da se skuvaju, biće gotove već za petnaestak minuta. Sklonite sa ringle, dodajte malo soli i bibera i sve sameljite ručnim blenderom, ako ga imate. Ako ne, sve možete da prespete u pravi blender pa kada dobro sameljete da vratite u šerpu. Tada dodajte vežu iseckanu mirođiju i pustite da se još malo krčka da začini odrade svoje. Pred sam kraj možete da dodate i malkice kurkume, poprimiće žućkastu boju.

Uz ovaj potaž možete da jedete bilo koje meso tako da je pogodan i za večeru i za ručak. Ako se odlučite da ga spremize za večeru, a niste mnogo gladni, ubacite jedno belance dok se bude još kuvao, taman pred blendiranje.

Prijatno!

 3 komentara

Ostavite komentar