Potaž od kelerabe i praziluka

19/04/2016

Potaz o kelerabe i praziluka sa belancima 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Često čujem “A zašto u hrono ishrani nema čorbica i supa?”. Ima, kako nema, samo verovatno ljudi slabije stavljaju slike takvih obroka. Supe ili čorbe mogu da se jedu i za ručak i za večeru dokle god se prate druga osnovna pravila za te obroke. Kada dođem umorna kući uveče volim da pojedem nešto na kašiku, nešto toplo, mekano…

Ovog puta sam spremila potaž od kelerabe i celera. A da bi sam po sebi zadovoljavao pravila hrono večere, pred kraj kuvana, u njega sam dodala dva belanca.

Potrebno vam je:

  • 1 manji struk praziluka
  • 1 veća keleraba
  • Morska, so, biber, kurkuma, kari
  • 2 belanca
  • 1/2 kašike maslinovog ulja

Praziluk sam isekla na krugove, a kelerabu na sitne kockice. Iseckala sam i lišće kelerabe.  Zagrejala sam šerpicu, stavila maslinovo ulje i praziluk. Kada je počeo da se prži dodala sam malo vode i dinstala prvo samo njega. Kada je praziluk malo kljoknuo, dodala sam kelerabu, njeno lišće i sve nalila sa vodom. Ova keleraba je bila malo starija i življa pa joj je trebalo više vremena nego uobičajeno da se skuva, barem pola sata. Pred kraj kuvanja sam dodala so i biber. A zatim i dva belanca. Neporedno pre nego što sam ugasila vatru i počela sve da blendiram, stavila sam i trećinu kašičice kurkume. Sve sam dobro samlela i vratila u šerpu.

Potaz o kelerabe i praziluka sa belancima 2 s

Supala sam u činiju dodala odozgo malo iseckanog praziluka i karija. I nemojte da preskočite taj deo. Jako je lepo kada se tu i tamo nađiđe na hrskavi praziluk u samom potažu.

Da biste dobili ovako gust potaž, vodite računa o količini vode, ne bi trebalo da je ima previše.

Prijatno!



6 komentara

  1. Poštovana,
    Da li se ovaj recept moze primeniti u periodu restrikcije?
    Hvala Vam unapred na odgovoru.

  2. Da li moze i bez belanaca? I da li zumanca kojih uvek ima u visku mogu nekako da se iskoriste? Hvala

    1. Umesto belenaca stavite pileće belo. Od žumanaca koja ostanu možete da pravite namaze za jutro. ja ih ubacim kad pravim paštete.

Ostavite komentar