Postan majonez bez jaja

25/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada se dokopamo nečeg novog ne znamo to da ispustimo. Dok ne dosadimo sebi, bogu i narodu.

Tako je sad i sa akva – fabom, odnosno vodom koja ostane iza kuvanih leblebija. Prošli put smo je mutili kao belanca da napravimo posne projice, sada smo je koristili za pravljenje majoneza. Da, dobro ste pročitali – MAJONEZA. I što je najneverovatnije ali i najbolje u svemu, ima potpuno isti ukus i miris kao pravi majonez. Čak smo i malu Anu (ja sam velika) uspeli da prevarimo i damo joj da proba beu objašnjenja šta je. Samo smo je pitali da pogodi.

A pravi se čak i lakše, odnosno brže nego pravi majonez. Jedino što i u ovaj, kao i u onaj pravi ide dosta ulja pa nije za preteranu upotrebu. Kašičica do dve po obroku i osobi. Ali je dobro što nema jaja u sebi pa može da se koristi i za vreme posta, za vreme ručka. Takođe će dobro doći onima koji iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu jaja, ali vole stvari koje se prave sa njima.

Tako se izbegne i konzumacija živih jaja, koja sa sobom nose rizike jer se pravi majonez sa njima i pravi.

Pogledajte kako smo akva – fabu pretvorili u nešto savršeno:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/390266421796468/

Za razliku od projica koje su imale jako, jako blagi ton kuvanih leblebija, u majonezu se to nije osetilo.

Potrebno vam je:

  • 125 ml akva – fabe (odnosno vode u kojoj su se kuvale leblebije)
  • 1 kašika (ili 1 čep) jabukovog sirćeta (oni koji prate restrikciju mogu da prave sa limunovim sokom)
  • 1 puna kašičica senfa bez dodatog šećera
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • Cca 400 ml maslinovog ulja (opciono)

I to je to. Stavite tečnost, zatim senf, so i sirće. Možete u teglu, možete u neku uzanu činiju, kao što je ova moja od Bosch – ovog Maxo Mixx-a. Ubacite ručni mikser i udrite. Kada se napravi homogena smesa, što će biti za desetak sekundi, počnite da dodajete maslinovo ulje. I dodajte sve dok ne budete zadovoljni gustinom. Nekada će biti potrebno manje, nekada više.

Ovako je sve izgledalo na kraju, ostali recepti uskoro

I kao što vidite, jako puno ulja ode da bi se napinila jedna činija, ne tako velika, majoneza. Što znači da je to namaz koji puca od masnoća, ma koliko one zdrave bile. Stoga, korišćenje minimalno. Jedna kašičica do dve su sasvim dovoljne.

Takođe, birajte ulje koje nije jače obojeno i blažeg je mirisa. Moje maslinovo ulje, koje sam donela iz Grčke prošle godine je jače. Takve su masline na Lefkadi, kažu oni koji tamo često borave. Pa je zato ovaj majonez koji smo pravili kod mene ispao žućkast, a onaj koji je Sneža prvo probala kod sebe da napravi bio maltene beo.

Kao pravi

Eto, eksperimentisanje se višestruko isplati, pa smo dobili postan majonez, ali i posnu rusku salatu. Ili barem nešto slično. Recept za nju u zasebnom tekstu.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar