Eksperimenita nikad dosta
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Retko kad postim na vodi i verovatno će ručak danas, na Veliki petak, biti na ulju. Mislim da ga ove godine sprema tetka. Ali sam zto doručak spremila ja, i to n vodi, odnosno bez dodvanja bilo kakvog ulja.
Prvo sm spremila malu pogaču. I to sa ostacima brašna. Moram danas do pijace, inače neću imati šta da jedem sledeć dva dana.
Potrebno vam je:
- 70 grama ražanog brašna
- 40 grama heljdinog brašna
- 20 grama ječmenog brašna
- 1/3 kašičice morske soli
- 1 ravna kašičic prašk za pecivo
- 120 militra kisele vode
Prvo sam umešala suve sastojke pa dodala vodu. Zamesila sam kašikom, pa onda vlažnim rukama oblikovala loptu i stvila je na pek papir u plehu.
Odozgo sam posula krupnom morskom solju i kimom. Stavila sam je u zagrejanu rernu i pekla 15 minuta na 210 stepeni.
Kada je bila gotova ostavila sam je da se malo prohladi i pripremila sve ostalo: oljuštila sam i isekla avokado, oprala i isekla ritkvice, malo čerija i rukole. A kako sam juče počela da eksperimentišem sa tahinijem, tako sam stavila na sendviče malo i njega. vokado sam jednostavno izgnječila viljuškom, malo posolila, prelila ga limunovim sokom (neizbežna stavka da bi avokado bi ukusan) i ređala dalje. Pa sam na kraju shvatila da i nisam baš doručkovala samo na vodi, jer u tahiniju ima ulja. Eto….
A šta ste vi lepo doručkovali danas?
Moj tahini nema ulja, sastav je samo przeni susam, tako da ga koristim kad postim na void.