Postoji nekoliko načina da se roti napravi – kao palačinka, da se presavije ili da se naslaže. Mi smo itabrali treću opciju
Kuva i piše:
Milica Jović
Vreme je posta i uvek tragamo za nekim novim receptima da bi oplemenili i učinili raznovrsom ishranu u vreme posta, a da istovremeno poštujemo i pravila hrono ishrane.
Ovaj sos sam prošle godine slučajno napravila kada mi se prijeo spanać onako tradicionalno napravljen, al’ za ručak, u restrikciji. Tako sam ja razmišljala, i pošto sam apsolutni fan bademovog mleka u pecivima, setim se da bi mi ono pomoglo u pravljenju spanaća, umesto običnog mleka. Tada je ovaj sos bio prilog uz meso, a vi ga možete kombinovati sa najrazličitijim stvarima, za doručak kao pasta sos ili da prelijete kačamak, za ručak uz ribu ili uz neko povrće, u svakom slučaju nećete pogrešiti ako ga uparite sa bilo čime.
Za sos je potrebno:
- 150 gr listova spanaća
- 150 ml bademovog mleka
- 1 puna kašika bademovog brašna ili pola kašike lanenog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- So, šareni biber
- Malo muskatnog oraha
- Tucana paprika
Spanać kratko obariti, ocediti i sitno iseckati. U manju šerpicu sipati maslinovo ulje i sitno seckan beli luk, staviti na vatru ali kratko, samo da se zagreje, a ne da se prži, zatim skloniti sa vatre i dodati spanać, bademovo brašno i bademovo mleko, promešati, začiniti po ukusu, ja stavljam so, biber i malo muskatnog oraha, zatim vratiti na vatru i mešati dok se sos ne zgusne.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Ovaj sos može da se sprema i bez ulja, kada postite na vodi, tada sve sastojke sjedinite odmah i ukuvate sos bez ulja.
A može i za one koji ne poste, s mesom, kao što smo jeli kada smo bili mali.