Kuva i piše: Ana Ćubela Lepinja nikad dosta. Pravim ih sa …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Dobar dan, dragi ljudi!
Obećala sam malo više posnih predloga, bez obzira na to da li ja postim ili ne. Onima koji poste, a hoće da se hrane prema pravilima hrono ishrane, definitivno nije lako. Ova ishrana se ipak bazira na životinjskim proteinima i mastima. Ali što se mora nije teško.
Ovoh jutra sam napravila posne štapiće. Pravila sam ih bez masnoća tako da možete da ih koristite i kada postite na vodi. To je najteži deo posta. Ako postite na ulju stvari budu malo lakše.
Potrebno vam je:
- 150 grama ražanog brašna + za radnu ploču
- 1/2 ravne kašičice morske soli
- 1,5 kašičica kima
- 1,5 kašičica psilijuma
- 1,5 dcl vode
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Uključite rernu. Dok vi završite sa mešenjem, ona će biti dovoljno zagrejana. Drastično skratite proces pravljena.
U činiji pomešajte brašno, so, šrašak za pecivo i kim. Zatim dodajte psilijum i još jednom dobro promešajte. Pošto nema ulja, nema jaja ili barem belanaca ražano brašno bi se teško lepo povezalo bez psilijuma. A on je dobar i za probavu pa ga povremeno rado koristim. A sad već može da se nađe u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane.
Šta je psilijum
Kada ste umešali psilijum dodajte 1,5 decilitar vode i kašikom zamesite testo. Ostavite ga 5 do 10 minuta. Izručite testo na pobrašnjenu radnu površinu i domesite ga malo, da prestane da se lepi za ruke. A onda rukama podelite testo na jednake delove. Ili približno jednake. Moji štapići nikad nisu isti i ne brinem zbog toga.
Stavite još brašna na radnu ploču, malo domesite kuglice ako treba. i dlanovima ih razvaljajte u štapiće. Jedan, dva, tri….gotovo šest komada dok ste trepnuli.
Položite štapiće u pleh u koji ste stavili pek papir i ubacite ga u rernu. Pecite na 210 stepeni. Štapići će biti gotovi za desetak minuta. I biće fenomenalno ukusni. Iako su dobili finu koricu, ona je tanka, a štapići su unutra mekani.
Smernice za post
Ukoliko ne postite, umesto psilijuma možete da stavite jedno blago umućeno belance, ono će jako lepom povezati testo. A belanca se slažu sa svime pa ne morate da vodite računa šta ćete jesti uz njih. Ali onda smanjite količinu vode. Stavite malo manje od decilitra. I ako napravite ređe testo nego što vam treba, uvek možete da ga diradite na radnoj ploči. zato ja uvek stavim malo više tečnost kada isprobavam recept. Bolje da testo bude ređe nego tvrđe. Kad već krenete da ga mesite, pa shvatite da je malo vode, naknadno dodavanje obično sve upropasti. Što nije slučaj sa naknadnim dodavanjem brašna.
Ako ne postite na vodi u smesu možete da dodate i kašiku maslinovog ulja, biće ukusniji. Uz njih možete da jedete ajvar. Ili šta vam već padne na pamet.
Ako ne postite, kombinacije su neograničene.
I još jedan info za one koji vode računa o unosu peciva, svaki štapić je težak između 30 i 40 grama, možete da se opustite 🙂 .
Prijatno!
Pravila sam juce, jer postim. Odlicni su. Da li psilijum mogu češće da korisitim? (s obzirom da su mi se štapići svidjeli, a postim kao što rekoh 🙂
Nemojte da preterujete jer je laksativ.
Zaista preukusno! Ja sam ih mesila sa belancetom a preostalim žumancetom premazala odozgo. Posle ovoga mi neće trebati ni ručak ni večera, takav osećaj imam 😀