Posni krekeri od raži

16/04/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ne znam da li vi jedete da bi preživeli ili jedete da bi uživali. Ja sam u ovoj drugoj kategoriji. Oduvek. I kao mala, mama kaže da sam jela sve i nikada se nisam bunila da nešto ne volim ili ne želim da jedem. A kaže i da sam uživala. Dobro mleko je bila jedina namirnica čiji mi je i miris izazivao mučninu. Ni danas ga ne volim, ali sve njegove produkte obožavam. E pa sada kada smo apsolvirali da volim da jedem, logično je što stalno želim da otkrivam neke nove ukuse i teksture, pored ponavljanja nekih omiljenih starih.

E pa zato sam odlučila da modifikujem jedan stari recept za krekere. Belo brašno zamenila sam integralnim, a puter sam zamenila uljem. Tako smo dobili i zdravo pecivo, zbog brašna naravno, a i posno pecivo, zbog ulja naravno ( znam da znate, ali volim to i glasno-pisano da kažem). Testo je sjajno za rad, mekano je, a nije lepljivo. Vrste brašna birajte sami, kao i semenke koje će završiti u pecivu ( možete i skroz da ih izbacite, biće jednako uskusni)

 

Kako je lako raditi sa ovim testom možete da pogledate u videu sa Pidžama partija:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/591345294703847/

Posni krekeri od raženog brašna

  • 2 šolje raženog brašna ( možete i neko drugo da koristite)
  • ½ šolje maslinovog ulja ( može i od koštica grožđa)
  • ½ šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 4-5 kašika kima ( može i susam ili lan)
  • Prstohvat sode bikarbone ili praška za pecvo

Umesite testo od navedenih sastojaka. Otkidajte parčiće testa, valjajte dlanovima u kuglice i stavljajte u toster. Napravite mali razmak da se krekeri ne bi zalepili jedan za drugi. Pecite ih od 5 do 10 minuta, zavisi da li volite jače pečene ili ne. Dok su topli mekani su, kako se budu hladili biće krckaviji. Mi smo imali varijantu i sa kimom i druge sa gomilom susama.

Savet plus ako nemate grill ili toster. Ugrejte suv tiganj. Poređajte kuglice na tiganj, opet sa razmakom. Stavite ravan tanjir na kuglice i preko neki teži poklopac ili lakšu šerpu 😀 Posle pet minuta okrenite ih i eto krekera iz tiganja.

Sjajni uz sve moguće namaze. Posne ili mrsne. Mi smo u nedelju spremali i posne namaze, kao i mrsne, kao i za one u restrikciji i za one van restrikcije. A i za one Gurmane za velikim G. Recepti slede.

Javite utiske. A ja vam želim prijatno.Ostavite komentar