Kuva i piše: Ana Ćubela U poslednje vreme nemam mnogo …
Kuva i piše:
Milena Milićević
Ne znam da li vi jedete da bi preživeli ili jedete da bi uživali. Ja sam u ovoj drugoj kategoriji. Oduvek. I kao mala, mama kaže da sam jela sve i nikada se nisam bunila da nešto ne volim ili ne želim da jedem. A kaže i da sam uživala. Dobro mleko je bila jedina namirnica čiji mi je i miris izazivao mučninu. Ni danas ga ne volim, ali sve njegove produkte obožavam. E pa sada kada smo apsolvirali da volim da jedem, logično je što stalno želim da otkrivam neke nove ukuse i teksture, pored ponavljanja nekih omiljenih starih.
E pa zato sam odlučila da modifikujem jedan stari recept za krekere. Belo brašno zamenila sam integralnim, a puter sam zamenila uljem. Tako smo dobili i zdravo pecivo, zbog brašna naravno, a i posno pecivo, zbog ulja naravno ( znam da znate, ali volim to i glasno-pisano da kažem). Testo je sjajno za rad, mekano je, a nije lepljivo. Vrste brašna birajte sami, kao i semenke koje će završiti u pecivu ( možete i skroz da ih izbacite, biće jednako uskusni)
Kako je lako raditi sa ovim testom možete da pogledate u videu sa Pidžama partija:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/591345294703847/
Posni krekeri od raženog brašna
- 2 šolje raženog brašna ( možete i neko drugo da koristite)
- ½ šolje maslinovog ulja ( može i od koštica grožđa)
- ½ šolje vode
- 1 kašičica soli
- 4-5 kašika kima ( može i susam ili lan)
- Prstohvat sode bikarbone ili praška za pecvo
Umesite testo od navedenih sastojaka. Otkidajte parčiće testa, valjajte dlanovima u kuglice i stavljajte u toster. Napravite mali razmak da se krekeri ne bi zalepili jedan za drugi. Pecite ih od 5 do 10 minuta, zavisi da li volite jače pečene ili ne. Dok su topli mekani su, kako se budu hladili biće krckaviji. Mi smo imali varijantu i sa kimom i druge sa gomilom susama.
Savet plus ako nemate grill ili toster. Ugrejte suv tiganj. Poređajte kuglice na tiganj, opet sa razmakom. Stavite ravan tanjir na kuglice i preko neki teži poklopac ili lakšu šerpu 😀 Posle pet minuta okrenite ih i eto krekera iz tiganja.
Sjajni uz sve moguće namaze. Posne ili mrsne. Mi smo u nedelju spremali i posne namaze, kao i mrsne, kao i za one u restrikciji i za one van restrikcije. A i za one Gurmane za velikim G. Recepti slede.
Javite utiske. A ja vam želim prijatno.