Posni bućkuriš sa prosom

01/12/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Proso je dugo bilo poznato samo kao hrana za papagaje. Potpuno nepravdeno smo zaboravili na njega, iako se ova žitarica na našim trpezama nalazila daleko pre pšenice. Ili kukuruza.

Na mala vrata proso je počelo da se vraća u naše kuhinje kada su postali popularani testovi intolerancije na hranu. Odete u laboratoriju, oni odrade šta odrade, a vi završite sa parčetom papira na kojem je uglavnom precrtano sve što inače jedete ili volite.

U odeljku za žitarice precrtana pšenica i kukuruz, dozvoljena raž, heljda i proso. Opa, šta je to proso? Da odem, kupim i probam.

Na velika vrata se definitivno ovo malo žuto zrno vratilo kada je hrono ishrana postala popularna. Jer je lista zabranjenih i dozvoljenih stvari bila maltene identična većini testova intolerancije.

Pročitajte još:

Ako jedete proso ovo bi trebalo da znate

Kako god bilo, drago mi je što se vratilo. Ja obožavam proso. I često skuvam malo veću količinu kada znam da ću biti u gužvi par dana pa samo kašikom vadim iz šerpice i mešam sa onim što mi se inače jede.

Danas sam napravila posnu varijantu, jer je sve u duhu posta ovih dana. Što zbog Božićnog posta koji je već startovao pre neki dan, što zbog mnogih “hronera” kojima je mesa i životinjskih namirnica malo preko glave pa prave balans u životu, bez obzira na versku tradiciju.

Potrebno vam je:

  • 1 šoljica prosa
  • 2 šoljice vode
  • 1 manji struk praziluka
  • 1 kašika semenki bundeve
  • 2 – 3 kašike maslinovog ulja
  • Začini po želji: Morska so, biber, čili….

Proso uvek treba dobro oprati, u nekoliko voda. Sve dok se pravi pena treba ga i dalje prati. U suprotnom će gorčiti. Kao i svaku žitaricu, bilo bi dobro da bude potopljen preko noći, da bi se eliminisala fitinska kiselina. Ujutru proso skuvate sa dva puta više vode. Pustite da vri minut ili dva, poklopite i sklonite sa ringle. Ubrzo će nabubreti i popiti svu vodu.

Isti je postupak kuvanja i ako ga ne ostavite preko noći.

Semenke bundeve samo malo propržite u tiganju.

Praziluk dobro očistite i isecite na krugove. Zagrejte malo maslinovog ulja i dinstajte praziluk po potrebi dodajući malo po malo vode. Kada potpuno omekša u tiganju ubacite proso, ja sam stavila 3 do 4 kašike. Promešajte sve, dodajte semenke i začine. Ja sam na kraju prelila sa još malo maslinovog ulja. I eto jednog vege doručka za promenu.

Prijatno!Ostavite komentar