Posne projice sa akva – fabom

21/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Akva – faba zvuči kao nešto čudno, egzotično, nedostižno, strano…. Kao kad ljudi prebacuju kulinarskim emisijama – “ma samo fali da ubacite rog od jelena”. A zapravo nije tako. Ovo može svako da napravi i to od ostataka.

Da, da. U pitanju je voda koja ostane iz kuvanja leblebija. A kako u njoj nema ništa životinjsko ili masno, mnogi vegani je koriste za pravljenje kolača i sličnih stvari kojima su potrebna jaja ili makar belanca. A kada se napravi, akva – faba izgleda baš kao umućeno belance. Jedino što stoji duže od njega. Kada smo završili sa svim kuvanjem i snimanjem Pidžama partija u nedelju, pena u činiji je i dalje stajala. Da je belance u pitanju bilo, već bi se vratilo u vodeno stanje, makar dobrim delom. Ali smo obećali i nešto posno i morali smo to da ispunimo.

Ovako smo počeli:

Elem, kako smo već kuvali leblebije da bismo preradili jedno makedonsko makalo, Snežana se dosetila da isprobamo akva – fabu za posne projice. Umesto belanaca. I to smo i uradile i odlično su ispale. Naravno, začinile smo ih sa malo praziluka i mogu vam reći da se ta dva sastojka odlično slažu. Dok budete jeli ove projice osetićete i nijansu ukusa leblebija, ali jako blagu.

Pogledajte kako smo pravili đakonije u nedelju:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/634356950311189/

 

Od kuvanja leblebija će vam ostati više tečnosti pa možete da je koristite nekoliko dana, ukoliko imate ideju šta biste pravili. I zašto je ne iskoristiti. Do sada je uglavnom završavala u slivniku. Jedino što se malo duže muti od belanaca.

Potrebno vam je za projice:

  • 2 dcl vode od leblebija
  • 1 čaša (od 2 dcl) speltinog brašna
  • 1 / 2 čaše (od 2 dcl) ražanog brašna
  • 1 / 2 Praška za pecivo
  • 150 gr praziluka
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 1 / 2 čaše maslinovog ulja
  • 1 dcl mineralne vode (samo po potrebi)

Zapravo smo iskorističe samo polovinu akva – fabe, ali je teže umutiti 1dcl, nego 2 dcl pa smo krenuli sa više.

Mućenje akva – fabe

Prvo sitno iseckajte praziluk i prodinstajte sa maslinovim uljem i vodom i ostavite ga da se malo prohladi.

U činiji pomešajte brašna, so, prašak za pecivo. Zatim dodajte ulje, praziluk i na kraju akva – fabu, koju umešajte polako, nekom špatulom, da ostane što penastija. Ukoliko vam se učini da je smesa pregusta, dodajte malo mineralne vode.

U kalup za mafine (mi smo koristili onaj za šest komada) stavite masne papiriće, a zatim dodajte smesu do ivica. Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite dok ne budu gotove. Koliko je to, videćete i sami. Potrebno im je malo više vremena zbog ove pene koju imaju u sebi jer se ne peče baš isto kao belanca, ona mnogo brže povežu sve i ispeku se.

Možete da vidite kroz staklo od rerne kao će mafini u nekom trenutku početi da rastu i od akva – fabe ali ih pustite malo duže posle toga. Proverite čačkalicom. Ako se svašta lepi za nju kada je izvučete iz mafina, pustite ih još malo. Mislim da je ovim našim trebalo oko pola sata.

I stvarno su preukusni. I mekani. Sledeći dan nisam znala šta ću pre. Da li makedonsku pogaču koja je preostala, da li ove mafine.

Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar