Ako želite da ubedite nekog da da šansu integralnim pecivima ove mini lepinje, i njihovo punjenje, su pravi mamac.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Moram da priznam da ja ne postim veliki post, ali rado povremeno odmaram od životinjskih masti. A i obećala sam da ću davati predloge za one koji poste. I to na vodi, što nije nimalo lako.
Ovog jutra sam spremala posne kuglice i posni namaz od povrća.
Za kuglice vam je potrebno:
- 130 grama ražanog brašna
- 20 grama ovsenog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1, 5 do 2 decilitra kisele vode
- susam za valjanje
Umešajte suve sastojke, a zatim dodajte kiselu vodu. Dobićete gustu smesu koju možete da valjate rukama.
Smesa treba da bude malo gušća od ove:
Ako bude ređa, dodajte još malo brašna. Svako drugačije upija vodu. Navlažite dlanove, biće lakše za pravljenje kuglica. Kad napravite kuglicu ubacite je u činiju sa susamom i uvaljajte.
Poređajte ih na pek papir koji ste stavili na pleh i ubacite u zagrejanu rernu. Pecite ih na 210 stepeni. Budu gotove za desetak minuta.
Za to vreme napravite namaz. Ili sos.
Potrebno vam je:
- Mlad luk
- Paradajz iz konzerve
- Malo peršuna
- 6 ili 7 badema
- malo ljute paprike
- 5 ili 6 maslina
Sve stavite u blender i sameljite. Ako ste u mogućnosti bademe ostavite preko noći u vodi. Nabubreće i lepše će se mleti. Vruće kuglice lomite i umačite u sos. Nadam se da ćete uživati.
Prijatno!
Savrsene su!
Hvala!