Posna spanakopita

01/10/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Da li su vam bitni jubileji? Meni iskreno jesu. Oduvek sam imala i neke lične datume, koje sam iz godine u godinu obeležavala nekim svoim “ritualima”. Rođendani, godišnjice, počeci ili završeci nekih životnih etapa, bitni datumi dragih ljudi i postoje da bi ste tog dana uradili nešto posebno, drugačije, kako bi sebe podsetili na neki srećan trenutak. Na neki uspeh. A priznaćete da u ovom ludom, brzom vremenu, često zaboravljamo da smo srećni zapravo, da smo postigli mnogo u životu, da itekako imamo razloga da budemo ponosni na sebe….Ili nama drage osobe. Ja sam ponosna na Anu jer je bila dovoljno hrabra da počne. I sposobna je. I uspešna. Pa zašto to ne bih i slavila. Uz prijatelje i naravno hranu. Jer je i to ljubav.

A znam ja šta Ana voli. Voli pite. Burek sa mesom. Tetkinu pitu sa patlidžanom. Šarenu Snežinu pitu. A od nedelje i rođendansku slanu filija pitu. Taj ukus se ne zaboravlja. A znam da se još jedna pita pridružila tom spisku – posna spanakopita. Jer vi ste tražili da u nedeljnom pidžama partiju ( koji je bio i rođendanski, jer smo slavili 5 godina Aninog bloga hronokuhinja.rs) spremamo i nešto posno, pa smo čuvenu spanakopitu preradili u posnu varijantu. I verujte, bila je odlična. Izvorno se spanakopita sprema sa spanaćem, jajima, sirom, puterom. Zapravo Grčka verzija naše zeljanice, koja se samo drugačije slaže.

Pogledajte kako smo pravili posnu spanakopitu i još svašta:

 

Ukoliko se opredelite za ovu posnu verziju spanakopite biće vam potrebno:

  • Pakovanje kora (heljdinih, speltinih, ako razvačite vi kore još bolje)
  • 1 šolja ječma, ona od 2 dcl ( možete da korstite i heljdu, ovas, raž….)
  • ½ kilograma spanaća ( možete slobodno da stavite i više…)
  • veza mirođije
  • veza peršuna
  • jedan veći praziluk (ili veza mladog crnog luka)
  • so, biber, eventualno neki ljuti začin
  • ulje i voda za premazivanje kora

Veče pre potopite šolju ječma ili druge žitarice u zrnu. Ujutru bacte tu vodu, sipajte novu i kuvajte pet minuta žitarice. Zatim poklopite i ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. taman da se malo ohladi.

Sav zeleniš iseckajte i izmešajte u činiji. Spanać je obavezan. Ostalo birajte prema ukusu, jer možete da stavite nanu, korijander, bosiljak umesto mirođije i peršuna koji smo mi koristili. Začinite ga solju i biberom i uljem koje odaberete. Dodajte i kuvani ječam ( ili ovas, heljdu….) Dodatno ovaj “fil” možete obogatiti i recimo čili papričicom, nekim pikantnim začinom ukoliko volite.

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

Pleh možete da namastite uljem ili da stavite papir za pečenje. Zatim ređajte kore i svaku premažite malo većom količinom ulja. Ja sam kore malo prekrajala na veličinu pleha, da ne bi bilo puno korice na ivicama pite. Poređajte bar šest slojeva kora. Zatim stavite sav iseckani fil od zeleniša. Pa opet ide nekoliko slojeva kora. Naravno opet svaku premazujete uljem. Kada ste složili ovu posnu spanakopitu, pritisnite malo rukama i oštrim nožem isecite kocke-parčiće. Pita zatim ide u zagrejanu rernu na 200. Pecite je 15 minuta. zatim malo premažite gornji sloj kora mešavinom ulja i kisele vode, da se kore ne bi presušile. Vratite pitu u rernu, smanjite temperaturu na 170 i pecite još 20-30 minuta. Dužina pečenja svakako zavisi koliko vam je pita debela i da li su kore malo suvlje. Ukoliko ovu pitu pravite sa domaćim razvučenim korama, vreme pečenja će biti znatno kraće. Naša pita se pekla na baš visokoj temperaturi, pa je bila gotova za 20 minuta. Ali moj vam je savet da ipak korigujete temperature u toku pečenja.

Toplu pažljivo izvadite iz pleha. Poređajte na tanjire i dozvolite sebi, ali i drugima da uživaju u specifičnom ukusu. Sjajna je i hladna. Ako preostane naravno.

Uživate u jubilejima. I neka vam je prijatno.

Pročitajte još:

Burek s mesom na moj način

Tetkina pita s plavim patlidžanom

Šarena pita

Rođendanska mega filija

 



1 komentar

Ostavite komentar