Posna ruska salata

29/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ruska salata kakvu danas poznajemo i u koju se kunemo od malih nogu, od onda kada nismo mogli ni da vidimo preko stola, nimalo ne liči na rusku salatu kakva je bila nekada.

I za nju, kao i za mnoga jela i salate, kruže različite priče nastanka. Po jednoj priči za ovu salatu je kriv – Napoleon. Niko drugi. Navodno je voleo brze obroke pa je od tadašnjeg francuskog kuvara Anrije Olivijea tražio da mu nešto tako i spremi. .Jednoga dana izneo je na carsku trpezu salatu napravljenu od fino iseckanog različitog povrća i mesa, začinjenu majonezom. Salata je oduševila prisutne, a onda su je, u čast njenog tvorca, hiljadu osamsto šezdeset i neke godine nazvali „salata Olivije“.

Kako je na kraju bilo:

Ovako je sve izgledalo na kraju, ostali recepti uskoro

Po drugoj priči, za rusku salatu je odgovoran Lusijen Olivije, glavni šef poznatog restorana „Ermitaž“ u Moskvi. Poslužio goste salatom, koja je ubrzo postala zaštitni znak kafane.

Način pripreme je bio strogo čuvana tajna, tako da se danas niko ne bi usudio da tvrdi kako se tačno spremalo popularno predjelo. Ono što se nagađa jeste da se mešao teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga, kapre, mali krastavci, tvrdo kuvana jaja i sojina zrna.

Eto tako. Sad nemojte da kažete da smo mi oskrnavili rusku salatu tako što smo je napravili hrono i posnom. Očigledno je stvorena da bi stalno bila preoblikovana.

Pogledajte kako smo pravili postan majonez i posnu rusku salatu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/390266421796468/

Posna ruska salata

A sad idemo……..

Potrebno vam je:

  • 1/2 crvene sočne paprike
  • 1/2 zelene sočne paprike
  • 1/2 žute sočne paprike
  • 2 tanja struka mladog luka
  • 1 manji crveni luk
  • Šaka maslina
  • 1 srednja šolja ya kafu sa skuvanim leblebijama
  • 2 konzerve tunjevine u salamuri
  • Nekoliko kašika posnog majoneza

Papriku, luk i masline iseckajte na sitno. Tunjevinu izvadite iz konzerve i dobro je ocedite rukama. Taj deo smo u brzini zaboravili, pa je tuna pustila vodicu i malo nam razvodnjila salatu. Učite na našim greškama!

Ubacite leblebije, malo soli i sve zamešajte posnim majonezom, a evo kako smo njega napravili (mada imate ceo postupak i gore u videu:

Posni majonez od akva fabe

 

I samo navalite. Nemojte preterivati sa majonezom, pa ovako nešto van restrikcije ili u vreme posta moete da dodate i uz ručak. isala je fantastično.

Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar