Posna heljda, mrsna heljda i mrsna na kvadrat

23/12/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Heljdu voliš ili mrziš, obično nema između. Ja spadam u one koji je obožavaju, posebno u zrnu. Ima specifičan ukus i miris, ali se jako dobro slaže sa većinom namirnica.

Ovog puta sam napravila tri varijante: za one koji poste, za oni koji ne poste ali su u restrikciji, i za one koji su izašli iz restrikcije ili se hrane prema savetima dr Alana Delaboa, čoveka koji je smislio ceo sistem hrono ishrane.

Heljdu dobro operite i potopite u hladnoj vodi preko noći. Ujutru je kuvajte, ali kratko, poklopite šerpu, sklonite sa ringe i ostavite da nabubri. Kada stoji preko noći u vodi ona poprilično omekša. Što se tiče razmere, trebalo bi na jednu šolju heljde staviti dve šolje vode.

Heljda se vodi kao žitarica iako to nije. Pogodna je za ljude koji izbegavaju gluten pošto ga nema. Ali ima protein sličan glutenu pa treba biti oprezan. Barem oni koji imaju ozbiljan zdravstveni problem zbog glutena.

Koliko ćete heljde skuvati zavisi od vas. Ja sam ovog puta skuvala malu šolju.

Dok je heljda čekala u šerpi i bubrila, iseckala sam praziluk na sitno i dobro ga izdinstala na maslinovom ulju na tihoj vatri. Mešala sam s vremena na vreme i dodavala malo vode. Kada je praziluk počeo maltene da se topi, stavila sam začine. Malo morske soli, bibera i karija. A onda sam u to ubacila i heljdu i sve promešala. Na kraju sam dodala semenke bundeve.

I to je odlična varijanta za one koji poste.

Heljda posno 2 s

A ako postite onda zažmurite na sledeće predloge.

Oni koji ne poste u heljdu mogu da dodaju i malo suhomesnatog.

Heljda kobasica 1 s

A oni koji ne prate pravila restrikcije, ili se hrane prema savetima dr Delaboa, preko heljde i suhomesnatog mogu da narendaju tvrdog sira. Samo da smanje količinu heljde.

Heljda sir 1 s

Pravila dr Delaboa kažu da treba jesti manje hleba (žitarica), a više sira.

Heljda sie 2 s

Izaberite svoju kombinaciju i uživajte.

Pročitajte još:

Preporuke za post i vegeterijance

Osnovne smernice originalne hrono ishrane

Preporuke za doručak u originalnoj hrono ishrani



4 komentara

  1. Draga Ana, molim za info da li koristiš sirovu ili pečenu heljdu?
    Jutros sam pravila ovaj doručak, s tim da sam kada je praziluk bio gotov ubacila i seckanu slaninicu 🙂

Ostavite komentar