Najveći izazov je bio ne pojesti je uveče
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Jaja su jedna od najhranljivijih i najsvarljivijih namirnica na ovom svetu. I treba ih imati u ishrani. Ja ih najviše volim za doručak. I to poširana.
Ovog puta sam odlučila da ih poslužim na začinjenom humusu i beskvasnom hrono hlebu iz pekare “Hleb i kifle”.
Prvo sam napravila humus. odnosno pravila sam ga dok sam čekala da se zagreje voda za ja jaja.
Kupila sam već skuvane leblebije, mislim da je konzerva od 80 grama.
Stavila sam:
- Kuvane leblebije
- 2 kašičice tahinija
- 2 kašike maslinovog ulja
- sok od 1/2 limuna
- 1 kašičicu karija
- 1/3 kašičice čilija u prahu
- 1/3 kašičice kumina
- 1/3 kašilice kurkume
- prstohvat morske soli
- 1 manji čen belog luka
Sve stam stavila u činiju i mlela ručnim mikserom dok nisam dobila glatku smesu. Obično u humus dodam i malo vode, da bi bio baršunastiji. Ali sam ovog puta to preskočila jer sam htela baš gustu smesu.
Sve začine koje sam gore navela možete da kupite u radnjma zdrave hrane, a većina postoji i u velikim marketima.
Ukoliko ne možete da nađete već skuvane leblebije, možete to i sami da uradite, samo će malo potrajati. Ostavite ih šotopljene u dosta vode preko noći. Ujutru promenite vodu i kuvajte ih oko sat vremena.
Za poširana jaja vam treba samo malo veća šerpa i dosta vode. i malo limunovog soka. Kada voda počne da struji, smanjite temperaturu. Nikako ne treba da ključa.
U vodu stavite limunov sok. U originalu ide sirće, ali pošto sirće nije baš hrono, stavila sam limunov sok. I priznajem da jaja lepše ispadnu sa sirćetom, belance se lepše oblikuje, ali šta je tu je.
Slomite ljusku i jaje lagano prebacite u činijicu.
U vodi mutilicom za jaja napravote vir, a zatim u njega spustite jaje. Počeće da se vrti i oko žumanca će se formirati bela loptica od belanaca. Uvek će biti viškova belanaca, pa njih izvadite iz vode.
Jaje kuvajte oko 3 minuta. Izvadite ga nekom većom kašikom ili onom rešetkastom špatulom i polako ga prebacite na hleb koji ste namazali sa dosta začinjenog humusa.
Onda isto uradite i sa drugim jajetom. Smatra se da su jaja dobro pošitana ako ih zasečete a iz njih krene da curi gusto žumance.
Ukoiko niste vični ovakvom pravljenju poširanih jaja, uvek možete da ih spakujete u kesice. Pogčedajte kako:
Poširana jaja iz kesice