Kuva i piše: Tatjana Kostić Za koru: 260 gr …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Sve je počelo od onih čuvenih pogačica 300 – 300 – 300. Jednake mere brašna, putera (ili masti) i sira. Pa smo onda krenuli da menjamo i dorađujemo jer ova naša integralna brašna nisu isto što i belo brašno. Jelte.
Prvi put kada sam ih napravila bile su mi jako masne i ispalo je zilion pogačica.
A onda sam počela da menjam mere. Ovog puta sam pravila tri različite vrste pogačica. Jedne su bile sa feta sirom, druge sa slaninom, treće sa gaudom i šunkom.
Pogledajte kako smo pravili pogačice:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1978208079151666/
Osnova je bila ista za sve tri varijante.
Potrebno vam je:
- 150 gr ražanog brašna
- 100 gr ledenog putera
- Par kašika ledene vode
- Oko 100 gr slanine
- So (samo po potrebi)
Ledeni puter narendajte pa vratite u zamrzivač jer će brzo početi da se topi. Kada bude dobro hladan, pomešajte ga sa brašnom. Trebalo bi da dobijete sipkavo testo. Tarim dodajte slaninu koju ste isekli na sitne kockice. Biće ukusnije ako je malo pre toga propržite. Sve umešajte. Ukoliko smesa neće lepo da se poveže dodajte kašiku po kašiku ledene vode.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Kada dobijete homogenu smesu, uvijte je u providnu foliju i stavite u frižider da se ohladi. Ili kratko u zamrzivač. Ali pazite da se ne zaledi, trebalo bi da bude samo hladna.
Razvucite testo malo oklagijom, malo rukom pa kalupom vadite pogačice.
Stavite ih na pek papir pa u zagrejanu rernu. Ja sam stavila tri pleha odjednom jer imam Bosch-ovu rernu sa 4 D vazduhom tako da mogu da pečem i 4 pleha odjednom jer na ovom programu ventilator lepo rasporedi svuda vreo vazduh.
I to je to, prijatno!