Pogačice sa sirom

20/10/2014

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Mislim da ne postoji domaći food blog ili sajt na kojem nema ovog recepta. Pa kud svi, tu i mali Mujo.

Pogačice sa sirom u hrono režiji:

  • 250 grama speltinog brašna
  • 250 grama švapskog (sremskog) sira
  • 250 grama putera
  • kašičica ili dve soli, lepše je kada je malo slanije

Kao što možete da pretpostavite iz recepta, jako su masne. Ali su zato i tako slasne. Iako je u njima sve dozvoljeno po hrono, ne treba preterivati. Dovoljno je da se čovek časti jednom u dva meseca.

pogacice-sa-sirom11-sajt

Puter za pogačice sam ostavila u zamrzivaču da se lepo smrzne, a onda ga narendala na sitno u blenderu. Pa ponovo stavila u zamrzivač na desetak minuta jer puter jako brzo počne da se topi, a onda je teško zamesiti testo.

Varjačom sam mešala brašno i puter i u isto vreme ga dodatno sitnila, da smesa bude sipkava. Negde na pola puta je ovako izgledalo:

pogacice-sa-sirom9-sajt

Onda sam dodala sir i krenula da mesim rukama. Što se puter više topio to je masa postajala homogenija. Ali sam ubrzala proces da se ne bi skroz otopio i testo počelo da se lepi i mulja po rukama. Ovako dok je još bilo tvrdo, formirala sam disk, uvila ga u celofan i stavila u frižider preko noći.

Ujutru sam tako hladno testo ravila na debljinu od santimetar i po, i vadila pogačice. Prvo čašom za rakiju, pa kad su počele da se lepe za staklo, onda sam kao normalna domaćica prešla na modlu.

pogacice-sa-sirom4-sajt

Namazala sam ih žumancetom i posula delom biberom, a delom ljutom tucanom paprikom. Vi koji ste u restrikciji, da ne biste mešali sir i žumanca, namažite pogačice samo belancetom. A možete i bez toga. Ništa im neće faliti.

pogacice-sa-sirom1-sajt

Stavila sam ih u zagrejanu rernu na 220 stepeni i pekla dvadesetak minuta.

Prijatno!Ostavite komentar