Prste smo polizali
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Mislim da ne postoji domaći food blog ili sajt na kojem nema ovog recepta. Pa kud svi, tu i mali Mujo.
Pogačice sa sirom u hrono režiji:
- 250 grama speltinog brašna
- 250 grama švapskog (sremskog) sira
- 250 grama putera
- kašičica ili dve soli, lepše je kada je malo slanije
Kao što možete da pretpostavite iz recepta, jako su masne. Ali su zato i tako slasne. Iako je u njima sve dozvoljeno po hrono, ne treba preterivati. Dovoljno je da se čovek časti jednom u dva meseca.
Puter za pogačice sam ostavila u zamrzivaču da se lepo smrzne, a onda ga narendala na sitno u blenderu. Pa ponovo stavila u zamrzivač na desetak minuta jer puter jako brzo počne da se topi, a onda je teško zamesiti testo.
Varjačom sam mešala brašno i puter i u isto vreme ga dodatno sitnila, da smesa bude sipkava. Negde na pola puta je ovako izgledalo:
Onda sam dodala sir i krenula da mesim rukama. Što se puter više topio to je masa postajala homogenija. Ali sam ubrzala proces da se ne bi skroz otopio i testo počelo da se lepi i mulja po rukama. Ovako dok je još bilo tvrdo, formirala sam disk, uvila ga u celofan i stavila u frižider preko noći.
Ujutru sam tako hladno testo ravila na debljinu od santimetar i po, i vadila pogačice. Prvo čašom za rakiju, pa kad su počele da se lepe za staklo, onda sam kao normalna domaćica prešla na modlu.
Namazala sam ih žumancetom i posula delom biberom, a delom ljutom tucanom paprikom. Vi koji ste u restrikciji, da ne biste mešali sir i žumanca, namažite pogačice samo belancetom. A možete i bez toga. Ništa im neće faliti.
Stavila sam ih u zagrejanu rernu na 220 stepeni i pekla dvadesetak minuta.
Prijatno!