Pogačice sa mlaćenicom

22/07/2015

Pogacice sa mlacenicom 1 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Poštovana Ana,

obavestite gospođu koja mi je zamerila što nisam bila u Pompeji, da nisam bila ni u Južnoj Americi, ali sam jela buttermilk cookies. Ne na Terazijama, nego na Zvezdari i ne sa puterom nego sa kraljevačkim kajmakom, jer mi se može da mešam dva mlečna proizvoda (program gojenja).

Ako vas zanima ovo preukusno čudo evo recepta:

  • 350 grama brašna (ja sam koristila speltino)
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • dve kašike putera
  • 300 militara buttermilk-a (mlaćenice – ja je pravim sama)
  • dve kašike druge masnoće (u originalu bi trebao margarin, ja sam stavila maslinovo ulje u friz,važno je da se ova količina ne zameni puterom)

Prvo se umešaju suvi sastojci pa se u njih doda LEDENI puter, da se izmrvi tako hladan u brašnu, da smesa postane mrvičasta. Nisam to mogla da slikam, jer je ovde poenta da sve bude hladno i brzo.

Puter i buttermilk moraju da budu baš hladni i sve se radi brzo i ne rukama.

Tek kad se sve umeša i u sipkavu smesu se doda ledeni buttermilk i druga masnoća, tad se lepljiva masa izruči na pobrašnjenu površinu i vrlo kratko, tri-četiri puta premesi ”u pismo”.

Razvuče RUKAMA, ne oklagijom na testo debljine oko 2 santimetra i seče u krugove ili oblike koje želite. Testo koje ostane između se sastavlja i od njega prave nove pogačice.

Kažu da to testo koje se premesi daje nešto tvrđe pogačice, ali ja odgovorno tvrdim da to nije tačno, jer sam ih odvajala na drugu stranu pleha da bih uporedila i savršene su, bez razlike.

U rernu već zagrejanu na 220 stepeni staviti pogačice i peći ih 15-ak minuta (sad ono DOK NE PORUMENE ali šta to zapravo znači kad radite sa tamnim brašnom hehhhh). Dakle, 15 minuta i nikako ne prepeći, jer onda neće biti fine vazdušaste unutra). Ja, “kad porumene”, smanjim temperaturuna 200 i pečem još pet minuta.

Kad ih izvadite iz rerne možete ih malo premazati puterom. Prijatno! Jer su stvarno neverovatne! Pozdrav sad sa Terazija, jer sam na poslu…pa ono…!Ostavite komentar