Ima onih dana, kao što su sada, sivih i hladnih. I tih dana se svima nama jede nešto toplo, na kašiku ili viljušku. Nešto mekano. Nešto sočno.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Za ove pogačice vam treba:
- 250 grama ražanog integralnog brašna
- 100 grama svinjske masti
- 120 grama sitnog sira (možete i fetu da stavite)
- kašičica soli
- malo kima
- žumance (po želji)
Prvo sam umešala so i brašno a zatim dodala svinjsku mast i sir i rukama umesila testo. Formirala sam disk, uvila ga u celofan i odložila testo u frižider, da odmori jedno pola sata.
Izvadila sam ga, razvaljala oklagijom. Htela sam da napravim kao male grickalice, da više liče na krekere, pa sam testo razvila tanko. Možete da ga ostavite i jedan santimetar debljine.
Modlom sam izvadila pogačice i stavila i na pek papir. Žumance sam razmutila sa malo vode i svaku namazala. Ovaj deo možete da preskočite ako nećete da mešate sir i jaja. Namažite ih sa malo ulja ili rastopljene masti i stavite kim.
Pekle su se oko 15 minuta na 220 stepeni. Rernu sam zagrejala pre nego što sam ih stavila.
Uz njih je odlično išao paradajz sok.
Prijatno!
Moja majka je ovo pravila davno, “dok je imala ruke”…Ali se to testo tanji pa preklapa vise puta i maze mascu, i ispadne nesto kao lisnato testo. Ostalo je manje vise slicno.Ako je brasno dobro i dobro udeseno testo,nista kao fil nije potrebno.Jednostavno je preukusno samo po sebi.
Da. za ove pogačice postoji puno verzija. Meni je ova bila nekako najjednostavnija.
Mislim da moja mama ovako pravi pogačice sa čvarcima. Koliko ti je ispalo otprilike?
Jel moze neka zamena za svinjsku mast u pogacicama? Posto zivim u Norveskoj i mast ne mogu da nadjem…
Puter je dobra zamena.