Kuva i piše: Ana Ćubela Ražano brašano mi je jedno od …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je malo izmenjena verzija čuvenog recepta 250-250-250. Već sam pravila pogačice na taj način i ispale su masnije nego što bih volela. Bile su jako ukusne ali i jako masne, verovatno zato što se ova naša integralna brašna ponašaju drugačije od belog. Pa sam odlučila da eksperimentišem i polako smanjujem količinu masti.
I ispale su mnogo bolje. Sledeći put ću probati sa još manjom količinom, da vidim kakve će biti. Masnoća ne treba ni previše da se smanjuje jer će onda biti suve i tvrde.
Ovog puta sam stavila:
- 250 grama brašna
- 250 grama sira (u ovom slulaju fete)
- 200 grama putera
- pola kašičice soli
Prošli put sam koristila speltino, ali pošto već danima ne mogu da ga nađem, uzela sam graham brašno. Pomešala sam ga sa malo soli, izrendala zaleđen puter u blenderu, pomešala ih varjačom dobro, ali i brzo da se puter ne bi otopio. A zatim sam dodala fetu. Prvo sam rukom u činiji malo sjedinilamasu, a zatim je doradila na radnoj ploči. Formirala sam disk, uvila u providnu foliju i stavila u frižider preko noći.
U ovo testo ne ide prašak za pecivo ili soda bikarbona tako da je nebitno koliko dugo će da stoji. Ono u svakom slulaju mora da odmori neko vreme u frižideru, barem sa vremena. A zašto bi gubila vreme ujutru, kada sve ovo može da se uradi prethodnu noć.
Ujutru se samo izvadi, razvalja oklagijom na minimum santimetar debljine i modlom se izvade pogačice. Taj deo posla će ići malo teže jer je testo inače tvrdo, a još ovako ohlađeno u frižideru tražiće malo više snage. Ali ne morate da budete pedantni jer ćete ionako skupljati ostatke i ponovo ih valjati u disk sve dok ne potrošite svo testo.
Stavila sam ih na pek papir, deo posula biberom, deo tucanom ljutom papriko, i ubacila ih u zagrejanu rernu. Pekla sam ih 20 minuta na 220 stepeni.
Prijatno!
A da li bi vredelo isprobati samo sa heljdinim ili prosenim brasnom…za bezglutensku varijantu? Hvala 🙂
Vredi. Možda puter popravi ukus ta dva brašna 🙂 Ali vodite računa sa prosenim brašnom, gorči, pa ga treba manje dodavati. Ako probate tu varijantu, obavezno slikajte i javite kako je prošlo
Divno izgleda!!!!!
Odlične su. I dalje su masne, mislim i moraju tako, ipak su pogačice, ali zaista odlične. Pošto nisam u restrikciji, ja sam ih u slast pojela sa domaćim kefirom 🙂
Upravo sam napravila sa razanim brasnom, a mesto putera dodala sam mast.I mnogo su lepo ispali.Hvala na ideji!!! 🙂
Predivne pogacice i brzo se prave.
Jel bi moglo sa cvarcima?
Verovatno bi, samo treba naći pravu meru
Da li graham brasno moze u restrikciji?Inace zahvaljujuci vasim savetima i receptima suprug i ja smo evo treca nedelja na hrono ishrani i kilogrami idu dole a pritom uopste nismo gladni!Veliko hvala
Ne bi trebalo da ga koristite na početku restrikcije, neka se malo vaš organizam odmori od pšenice. Uzmite speltino i ražano brašno. I super za kilograme!!! 🙂
Da li mogu da se jedu i u restrikciji?
I da li bi mogle da se prave od ražanog i heljdinog brašna?
Hvala
Mogu u restrikciji. Jednom sam ih pravila u kombinaciji ražano/speltino, ali nisam sa heljdinim. Probajte
Jutros sam ih pravila sa 150g putera i ispale su fenomenalno.
Super!
Ana Cubela mogu li da se prave posle 4 sata stajanja u frizideru? Ako ih napravim i ispecem veceras da li da ih stavim u kesu do ujutru?
Mogu. Ali ih ja ne bih držala u kesi.