Pogačice sa feta sirom

16/02/2015

Pogacice-sa-feta-sirom2-S

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ovo je malo izmenjena verzija čuvenog recepta 250-250-250. Već sam pravila pogačice na taj način i ispale su masnije nego što bih volela. Bile su jako ukusne ali i jako masne, verovatno zato što se ova naša integralna brašna ponašaju drugačije od belog. Pa sam odlučila da eksperimentišem i polako smanjujem količinu masti.

I ispale su mnogo bolje. Sledeći put ću probati sa još manjom količinom, da vidim kakve će biti. Masnoća ne treba ni previše da se smanjuje jer će onda biti suve i tvrde.

Ovog puta sam stavila:

  • 250 grama brašna
  • 250 grama sira (u ovom slulaju fete)
  • 200 grama putera
  • pola kašičice soli

Prošli put sam koristila speltino, ali pošto već danima ne mogu da ga nađem, uzela sam graham brašno. Pomešala sam ga sa malo soli, izrendala zaleđen puter u blenderu, pomešala ih varjačom dobro, ali i brzo da se puter ne bi otopio. A zatim sam dodala fetu. Prvo sam rukom u činiji malo sjedinilamasu, a zatim je doradila na radnoj ploči. Formirala sam disk, uvila u providnu foliju i stavila u frižider preko noći.

Pogačice sa feta sirom5 S

U ovo testo ne ide prašak za pecivo ili soda bikarbona tako da je nebitno koliko dugo će da stoji. Ono u svakom slulaju mora da odmori neko vreme u frižideru, barem sa vremena. A zašto bi gubila vreme ujutru, kada sve ovo može da se uradi prethodnu noć.

Ujutru se samo izvadi, razvalja oklagijom na minimum santimetar debljine i modlom se izvade pogačice. Taj deo posla će ići malo teže jer je testo inače tvrdo, a još ovako ohlađeno u frižideru tražiće malo više snage. Ali ne morate da budete pedantni jer ćete ionako skupljati ostatke i ponovo ih valjati u disk sve dok ne potrošite svo testo.

Pogačice sa feta sirom6 S

Stavila sam ih na pek papir, deo posula biberom, deo tucanom ljutom papriko, i ubacila ih u zagrejanu rernu. Pekla sam ih 20 minuta na 220 stepeni.

Pogačice sa feta sirom7 S

Prijatno!

Pogačice sa feta sirom2 S



16 komentara

  1. A da li bi vredelo isprobati samo sa heljdinim ili prosenim brasnom…za bezglutensku varijantu? Hvala 🙂

    1. Vredi. Možda puter popravi ukus ta dva brašna 🙂 Ali vodite računa sa prosenim brašnom, gorči, pa ga treba manje dodavati. Ako probate tu varijantu, obavezno slikajte i javite kako je prošlo

    1. Odlične su. I dalje su masne, mislim i moraju tako, ipak su pogačice, ali zaista odlične. Pošto nisam u restrikciji, ja sam ih u slast pojela sa domaćim kefirom 🙂

  2. Upravo sam napravila sa razanim brasnom, a mesto putera dodala sam mast.I mnogo su lepo ispali.Hvala na ideji!!! 🙂

  3. Da li graham brasno moze u restrikciji?Inace zahvaljujuci vasim savetima i receptima suprug i ja smo evo treca nedelja na hrono ishrani i kilogrami idu dole a pritom uopste nismo gladni!Veliko hvala

    1. Ne bi trebalo da ga koristite na početku restrikcije, neka se malo vaš organizam odmori od pšenice. Uzmite speltino i ražano brašno. I super za kilograme!!! 🙂

  4. Da li mogu da se jedu i u restrikciji?
    I da li bi mogle da se prave od ražanog i heljdinog brašna?
    Hvala

  5. Ana Cubela mogu li da se prave posle 4 sata stajanja u frizideru? Ako ih napravim i ispecem veceras da li da ih stavim u kesu do ujutru?

Ostavite komentar