Pogačice sa čvarcima i sirom

28/10/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Sednem u petak za kompjuter i uhvatim se za glavu. Dve godine Pidžama partija, na blogu više od 2.000 najrazličitijih recepata. Šta spremati u nedelju?

Pidžama party je poslednjih meseci gledaniji nego ikad. I uvek nešto zanimljivo napravimo. A ja sad bez ideje.

I onda mi sine. Pa, čekaj, nekada smo svi pravili pogačice svaki dan, sada retko ko, a obožavali smo ih. I nikada ih nismo spremali u lajvu. Alea iacta est (kocka je bačena). Kada se ta prva kockica zakotrljala, i sve ostale ideje su došle na svoje mesto. Zapravo imala sam ih više nego što sam stigla da ih spremim za vreme snimanja, tako da će biti svašta ovih dana. Barem materijala imam.

Pogledajte kako sam  napravila pogačice, bile su kao bombonice:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/411885309498060/

Ovo je jedno od najjednostavnijih testa za spremanje jer uspeva u svakom slučaju. Puter ili mast sve povežu. I možete koristiti bilo koje brašno. Ovog puta sam koristila speltino jer sam ga imala najviše u kući, zahvaljujući mojoj frizerki koja ga je kupila u mojoj omiljenoj prodavnici za to pre nešto što mi zavore vrata pred nosem.

Prethodni dan sam bila na pijaci i zamolila “čiku za čvarke” da mi odabere one najsitnije. Fin čovek, nasmejao se i rekao – zašto da ne. Sipa, odbacicao velike komade, rešetao…..

Potrebno vam je:

  • 250 grama brašna
  • 150 grama sira (u ovom slučaju fete)
  • 100 grama čvaraka (najsitnijih)
  • 130 gr narednadnog zaleđenog putera
  • 4 – 5 kašika ledene vode
  • Prstohvat soli (oprezno, i lvarci i feta su slani)

U brašno stavite narendan puter i varjačaom mešajte i razbijajte gromuljice koje će se praviti od putera. I budite brzi da se puter ne bi rastopio. Dodajte izmrvljen sir i čvarke. Sve umešajte, a onda polako dodajte po kašiku ledene vode da bi vam se testo sjedinilo. I dodajte dok ne počne da se pravi lopta, odnosno homogena smesa. U videu možete da vidite kako testo tačno treba da izgleda.

Izručite je na radnu ploču i rukama dodatno formirajte. Napravite disk, uvijte u foliju i pravac frižider na minimum sat vremena. Ovo testo treba da bude hladno kada ode u rernu. Nekada može da se ostavi i preko noći, pa ujutru peče, ali su meni ovako, sa  sat do dva u frižideru, lepše.

Pre pečenja

Pre pečenja zagrejte rernu na 220 stepeni. Disk treba da bude santimetar debljine. Uzmite modlu ta vanilice ili pogaice i vadite krugove. Opet brzo da se testo ne zagreje previše.

Kada potrošite svu smesu, a biće otprilike za ceo pleh, na pečenje. Pecite ih dok ne porumene i biće brzo gotove, verovatno već za 15 minuta.Ostavite komentar