Pogača sa tajnim sastojkom

02/10/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Ova pogača je baš za nedelju. Ne samo zato što se mi svake nedelje ujutru okupljamo, spremamo klopu i dobro zabavljamo u pidžamama, već zato što može da traje. I da vam smanji petljanje po kuhinji tokom radne nedelje. I što više stoji – sve je bolja.

Ovako izgleda tri dana kasnije:

Čak sam i ja, koja ujutru ne jede mnogo hleba, nagrnula na nju kao gladna godina. Doduše, otežavajuća okolnost je bilo i to što smo za doručak spremili jedan sos i nekoliko namaza pa je imalo u šta da se umače i šta na nju da se maže. Svake nedelje lepo jedemo ali ova dva poslednja Pidžama partija kod mene kući su bila vanredno dobra. Jeli smo kao termiti. Znam da mi ručak oba puta dugo nije pao na pamet.

Juče sam objavila recept za namaz sa avokadom, a za vreme LIVE videa najavila i recept za pogaču sa tajnim sastojkom. Recept je ispod, a uskoro možete da očekujete i za paštetu od tune, koja je skroz posna, kao i za krckav i nabudžen tzatziki i pesto od rukole.

Pogledajte kako smo pripremali nedeljnu gozbu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1387598828039867/

POGAČA SA TAJNIM SASTOJKOM

Kuva i piše:
Milica Jović

 

 

 

 

 

 

 

 

Svi imamo neki sastojak za koji smatramo da daje posebnu čar pecivima. Osim začinskog bilja, za mene je apsolutni hit bademovo mleko. Ne pijem ga, ne stavljam ga u kafu, ali zato ga obožavam u pecivima.

Iz mog dosadašljeg petljanja po kuhinji sa hrono pecivima, zaključila sam da bademovo mleko pomaže testu da naraste, kako i zbog čega ne znam, jer ne bi znala da objasnim hemijsku reakciju koja se desi, ali je to jedna magija, jer kad zamesim testo, ostavim da fermentiše, kad ga posle toga otklopim, frapira me da testo izgleda kao da je dodat kvasac.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Što se tiče mleka, moja mama bi rekla da samo upropastim badem, ali ja sve iskoristim. Ne pravim klasično mleko već malo razblaženu verziju od 150 gr badema koji se potope da odstoje preko noći, zatim ujutru dodam 300 ml vode i dobro izblendam, zatim procedim i stavim u staklenu bocu i tako čuvam u frižideru pa upotrebim za peciva. Ostatak od badema osušim i fino sameljem i to bude bademovo brašno, a sve nam to treba za ovu fantastičnu pogaču.

Potrebno vam je:

 • 200gr speltinog integralnog brašna
 • 200gr ražanog crnog brašna
 • 100gr ječmenog brašna
 • 1 kasika susama, golice, suncokreta
 • 2 kašike mlevenog lana
 • 1 kašika bademovog brašna
 • 150 ml bademovog mleka
 • 400 ml tople kisele vode
 • 2 kašike maslinovog ulja
 • Kašičica soli
 • Prašak za pecivo

Pomešati brašna, semenke i mleveni lan, zatim dodati bademovo mleko i ulje i na kraju toplu kiselu vodu. Sve dobro izmešati i ostaviti da stoji 8 do 10 sati, nakon toga dodati so i prašak za pecivo. Oblikovati pogaču na papiru za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 220°C 30 minuta, zatim smanjiti na 180°C još 15 minuta.

Bademovo mleko pored toga što čini da testo naraste, čini i koricu fenomenalno krckavom.

KLIK NA LINK: POGLEDAJTE SVE PIDŽAMA ŽURKEOstavite komentar