Pogača sa speltinim i ječmenim brašnom

09/10/2014

Vruća pogača za doručak. A spremljena za desetak minuta.

Ne znam šta treba da se desi da me spreči da se potrudim oko doručka, posebno ne radnim danima kada nema izlazaka do kasno u noć. Samo treba da ustanem 20 minuta ranije.

Priznajem da ne mogu baš svako jutro da spremam komplikovana jela i hleb uvek spremam uveče. Ali ako imam malo vremena, uvek ću izabrati sveže i vruće pecivo.

pogaca-sa-speltom-i-jecmom-sajt-a

Ovog puta sam koristila speltino i ječmeno brašno i kiselu vodu iako po originalnom receptu ide kiselo mleko. Odnosno ide jogurt, al on nije po HI, pa smo ga zamenili sa kiselim mlekom.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ovako sa kiselom vodom može češće da se jede i uz nju može da ide neki drugi mlečni proizvod. Ovoga puta je išla urnebes salata.

Treba vam:

 • 2 čaše od kiselog mleka speltinog brašna, pune
 • 1 čaša ječmenog brašna, puna
 • 1 čaša kisele vode, nepuna
 • malo soli
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • pola praška za pecivo
 • dve kašike smrvljenog lana

Ukoliko se testo bude lepilo dodajte još malo brašna. Evo kako treba da izgleda:

testo-za-pogacu-sajt

Kada je bilo gotovo stavila sam testo na pek papir, oblikovala ga, premazala uljem (ovog puta sam koristila hladno ceđeno od suncokreta, da se ne razbacujem sa maslinovim uljem), posula krupnom morskom solju i kimom. Mislim da je to najbolja kombinacija za ovu pogaču.

pogaca-sa-speltom-i-jecmom2-sajt

Stavila sam pogaču u dobro zagrejanu rernu i pekla, možda, 20 minuta. Ne više od toga.

Ako niste sigurni da li gotova, uradite “čačkalica test”. Ako se za nju ne lepi testo, ili se barem jako malo lepi, gotova je.

pogaca-sa-speltom-i-jecmom1-sajt

Malo se mrvila korica dok sam je sekla, ali je moralo tako jer u sebi ima ječmenog brašna, koje ima manje glutena nego standardna brašna. Peciva sa njim nisu trošna kao sa ovsenim brašnom, ali opet ne i kompaktna kao sa speltinim, ražanim ili pšeničnim.

Ipak, zahvaljujući tom manjku glutena, ova brašna čine peciva sipkastim, pa se se tope blago u ustima dok ih jedete.

Ako do sad ništa niste pravili sa ječmenim brašnom, obavezno ga isprobajte.

Prijatno!

 9 komentara

  1. Ja zagrejem rernu na 270 stepeni, pa kad ubacim pogaču smanjim na 200.

  1. Naravno. Samo treba da znate da se sa heljdinim brašnom jako teško mesi, pa ga zato dodajem u manjim količinama. Ražano se ponaša skoro isto kao spelta, tako da nema problema

  2. Pa super. A imam jos jedno pitanje. Sta mi preporucujete od heljdinog brasna da pravim. Kupila ga pa da se ne baci.

 1. Da li pored speltinog i ječmenog brašna može da se stavi i ražano brašno? I koji bi odnos trebalo da bude? Unapred hvala…

  1. Može. Ove pogače su zgodne za kombinovanje različitih brašna. Možete da stavite po jednu čašu od svakog. Ili samo pola čaše ječmenog, tako će se najmanje mrviti

Ostavite komentar