Kuva i piše: Ana Ćubela Kada sam prvi put išla …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Pačija mast spada u kvalitetnije i dobre masti za kuvanje. Jedini problem je što kod nas u zemlji ne može baš svuda da se pronađe. Ali je skoro uvek ima u mađarskim radnjama, jer je to kod naših komšija svakodnevna hrana. Naravno, ova pogača može da se napravi i sa bilo kojom drugom mašću, svinjskom na primer, ili puterom. Ali joj ova, pačija, baš nekako da dobar šmek.
Potrebno vam je:
- 4 kašike ražanog brašna
- 1 kašika ječmenog brašna
- 2 kašike speltinog brašna
- 1 kašika pačije masti
- prstohvat soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 100 ml vode
Ovog puta nisam ostavljala testo da se fermentiše, nisam imala vremena. A i baterije u vagi su prestale da rade pa otuda merenje kašikama.
Pomešala sam brašno, so i prašak za pecivo, a zatim dodala mast koju sam viljuškom smekšala. Pa onda i vodu. Zamesila sam masnije testo, prebacila ga na pek papir u plehu i dobro rastanjila. možda na prst visine. Izbockala sam ga viljuškom i stavila u zagrejanu rernu.
Pogača je bila brzo gotova, za nekih 15 do 20 minuta. Bila je tanja i hrskava. I baš sam uživala u njoj.