Pogača sa mirođijom i kaparima

31/05/2019
Kuva i piše:
Ana Ćubela

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

 

Ekonomizacija juče, bahanalije danas. Nakon doručka od samo 66,87 dinara naletela sam kod mene u kraju na dimljeni losos. Dugo ga nije bilo u nekoj radnji blizu mene i nisam mogla da odolim. Pazarila i smišljala kakvo bi pecivo išlo uz njega. Nešto što asocira na leto i more u svakom slučaju. Iako trenutno živimo u jeseni. Ali, znate kako se kaže, nada umire poslednja.

Zamesila sam nešto između obične manje pogače i fokače. Smesu sam umutila sinoć i ostavila da stoji preko noći. Jutros ispekla, odmorila je malo i celu pojela u tandemu sa tetkom. Dugo nije bila kod mene na doručku, baš sam se lepo podsetila naših hrono početaka, kada smo svako jutro doručkovale zajedno.

Potrebno vam je:

  • 100 gr ražanog brašna
  • 50 gr ovsenog brašna
  • 1 manja ravna kašika čia semenki
  • 150 ml mlake vode

Ujutru:

  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 – 2 kašike maslinovog ulja
  • Nekoliko kapara
  • 1/2 veze mirođije

Brašno, čia semenke i vodu umešajte dobro, poklopite činiju i ostavite da stoji.

Ujutru prvo uključite rernu da ne gubite vreme. Na moju sreću imam Bosch-ovu rernu koja ima ubrzano zagrevanje pa to kod mene ide po hitnom postupku.

Iseckajte mirođiju na sitno. U smesu dodajte prašak za pecivo, maslinovo ulje i mirođiju. Posolite malo i sve promešajte. Stavite pek papir u neki dublji pleh ili činiju za pečenje pa izručite smesu. Zagladite je i po površini zabodite po neki kapar. Ako ih nemate, stavite masline.

Pravac rerna. Pecite dvadesetak minuta do pola sata na 220 stepeni. Kada pogača/fokača pozlantni ubodite je čačkalicom. Ako se ništa ne lepi za nju kada je izvučete gotova je. Ako se nešto lepi pustite je još malo. Onda kada je izvadite nemojte odmah da je sečete jer je jako mekana i zgnječićete je. Kako topla para nestane iz nje, biće lakše za sečenje.

Filujte je sa čim želite, ja sam sa pavlakom i lososom. I još malo kašara i mirođije. Odlična kombinacija.

Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

 



Ostavite komentar