Ako su neka dva ukusa rođena da budu zajedno onda su to jaja i kari. Savršen …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada praviš domaći kefir, pa ne podeliš zrnca na vreme, dobiješ tegle sa kojima ne znaš šta ćeš, pa počneš da trpaš kefir gde god možeš. Ovog puta sam u pogaču.
Treba vam:
- 500 grama speltinog brašna
- 100 grama zaleđenog putera
- 250 militara domaćeg kefira
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašičice soli
Htela sam da dodam i razno semenje, ali sam odustala u poslednjem trenutku.
Prvo sa pomešala sve suve sastojke, pa u njih dodala zamrznut narendan puter. Sve sam varjačom izmešala, odnosno uatpkala, da dobijem smesu koja podseća na pesak.
Gledajte da ovaj deo što brže uradite da se puter ne otopi. zatim sam dodala kefir u zamesila testo. Ostavila sam ga 15 minuta da odmori u frižideru, a zatim razvaljala u disk.
Dok se testo odmaralo, zagrejala sam rernu na 250 stepeni sve sa plehom.
Izvadila sam pleh, stavila pek papir i prebacila pogaču na njega. A zatim sam je namazala sa još malo kefira.
Stavila sam u rernu i smanjila temperaturu na 220 stepeni. Pogača je bila gotova za manje od pola sata.
Ja sam je sekla kao hleb, ali je struktura takva da je najbolja za kidanje. Kao prava pogača.
Prijatno!
Molim vas da mi napisete da li je temperatura pecenja (za vase recepte) u Celzijusevim stepenima?
Jeste.