Pogača s kaparima

02/04/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Hleb pravljen samo sa brašnom je dobar. Kada mu se doda malo semenki, začina ili različitih đakonija postaje odličan. Volim da ga pravim sa maslinama, sušenim paradajzom, spanaćem, bosiljkom, ali i s kaparima.

Kapar ili kapara je biljka čiji se neotvoreni pupoljci upotrebljavaju kao začin, pre svega u mediteranskoj kuhinji. Pupoljci su mali, maslinasto zelene boje i potpuno zatvoreni. Beru se uglavnom ručno, zatim se suše jedan dan, a onda potapaju u morsku vodu, slani rastvor ili sirće.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Ove male bobice mogu da se jedu u svakom jelu: salati, sa ribom, mesom, pastom, u namazima, pa evo i u hlebu.

Kapar ima malo kalorija i masti, ali je dosta slan pa ga ne treba koristiti u velikim količinama. Dve ili tri kašičice ovog začina potpuno promene ukus crvenog sosa. Veruje se da je jako zdrav i pravi antioksidant i da može pomoći da živimo bolje čak i ako ga jedemo u malim količinama.

Istorija kaže da se kapar jeo i u antičko vreme, a tada su ga smatrali i velik afrodizijakom. Isprobajte pa javite.

Za pogaču vam je potrebno:

  • 200 grama ražanog brašna + ako zatreba
  • 2 kašike maslinovog ulja + za premazivanje
  • Prstohvat morske soli
  • 1/2 kašičice sode birabone i 2 kašičice limunovog soka (ili 1 puna kašičica praška za pecivo)
  • 3 kašičice kapara + za posipanje
  • prstohvat ili dva sušenog origana
  • 200 militara vode

Brašno, dve kašike ulja i vodu umešajte kašikom i ostavite testo da stoji. Uvek je bolje da prođe period fermentacije. Ne samo zbog ukusa, već i zdravlja.

Pročitajte još:

Zašto žitarice treba potapati a testo fermentisati

Nakog toga, uveče ili ujutru, dodajte sodu bikarbonu sa limunovim sokom i sve dobro umešajte. Dodajte malo po malo jednog i drugo sastojka dok miksate testo. Ja to radim nastavcima baš za testo na mikseru.

Tada dodajte i so.

Ukoliko vam se testo učini suviše retko za pogaču, a to najviše zavisi od načina na koje je brađno mleveno, dodajte ga još malo.

Ukoliko ne volite sodu bikarbonu, umesto nje i limuna stavite prašak za pecivo. Na samom kraju umešajte kapare.

U pleh stavite pek papir i izručite testo. Formirajte disk a onda po povrđini stavite još malo kapara. Pristisnite svaki da utone u površinu. Prelijte sa malo maslinovog ulja i pospite origanom.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Pecite na 200 do 210 setepeni dok ne porumeni. Čačkalicokm proverite da li je pogača gotova. Ako ubodete čačkalicu u testo i nišra se ne lepi za nju, znači da jeste.

I uživajte u doručku. Imaćete tanku, hrskavu i mirišljavu pogaču ispred sebe.

Prijatno!

 



2 komentara

  1. Draga Ana,

    Testo za ovaj hleb stajalo mi je 24 sata, da li je to previše, može li ipak da se peče? Veoma je naraslo i ima pomalo čudan miris.

    Pozdrav
    Saša

Ostavite komentar