Pogača s prevrnutog pleha

10/01/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ljudi koji vole da jedu, vole i da pričaju o hrani. Pa tako već neko vreme spominjemo kako bismo mogli da napravimo neku starinsku pogaču, kao što su se nekada pekle na plotni u starom šporetu. A Mira je nekada tako stalno spremala hleb za decu. Ali Mra kod sebe ima i veliko dvorište, i roštilj, i šušnicu i crepulju….i ko zna šta sve što nisam ni videla.

Ali se ipak odlučimo da za jedan lajv Pidžama party spremimo tako nešto i u mojoj fensi Bosch-ovoj rerni. Iskopamo veliki okrugao pleh i krenemo.

Pogledajte kako je Mira napravila pogaču, tačno se vidi mešanje brašna s vodom i koja gustina testa treba da bude:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/774728562865404/

 

E sad, i sami znate da je svako brašno različito, čak i dve kese od istog proizvođača budu različite, pa je prvi put pravite sa nekim najmrkšim koje imate u kući.

Za ovu pogaču je išlo:

  • 2 čaše brašna + za posipanje
  • 1/2 čaše tople vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Soli po ukusu

Koristili smo onu staru kafansku čašu koja mi je ostala kao uspomena na tatu. Ako se sećate, nekada nije bilo stare dobre kafane koja nije imala običnu čašu sa oznakom 2 dcl koja je išla uz sva ne alkoholna pića.

Tata je bio pravi kafanski čovek, pa smo mi prvi put u kafanu otišli još kao bebe u kolicima. I, naravno, uvek je kući donosio “suvenire”. Mislim da kod mame i dalje postoji barem 50 kafanskih salveta, onih finih, nekoliko setova čaša za vino, pivo i rakiju. Možda i neki bokal. Pepeljare su uglavnom izlomljene i davno nestale.

Kada sam se osamostalila i otišla od kuće, sa sobom sa ponela ovu jednu čašu. Ako ikada budem postala domaćica da imam čime da merim. I tako je koristim i dan danas.

Ali možete bilo koju čašu, kao i šolju, jer je ona mera. Dve onoga, pola ovoga. Jedino ako budete pravili baš veliku meru, pojačajte so i prašak za pecivo.

Prvo zagrejete rernu. Zatim pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i vodu. Po želji možete da dodate i malo ulja. Testo koje zamesite ne bi trebalo da bude ni tvrdo, ali ni previše mekano. Mi smo koristili ražano brašno, ali sam ja našla neko tako fino mleveno, iako je intergralno, da se s njim savršeno radi.

Tepsiju okrenete naopako i po njoj pospete malo brašna. Zatim razvučete smesu, stavite na dno te naopako okrenute tepsije i pravac u rernu. Pecite 15 do 20 minuta na nekih 220 stepeni. Možete da vidite u videu za koliko je bila gotova. Što je tanja, pre će biti za vađenje iz rerne. Uradite čačkalica test, on nikad ne omane. Kada ubodete čačkalicu u pogaču i izvučete je za nju ne bi trebalo ništa da se ulepilo. Ostavite je da dane dušom pa navalite.

Taj dan smo svašta još pravili ali nismo sve recepte objavili. Šta da se radi, praznici su nas malo omeli. Ali jedan od tog dana već jeste na blogu.

Pročitajte još:

2 u 1: Zapečene paprike sa sirom i suhomesnatim

Inače, ja sam ovih dana u detoks fazi jer sam preterivala sa svim i svačim, tako da ću uz stare recepte, koje smo vam ostali dužni da objavljujem i nove, koje pravim ovih dana, dok se vraćam normalnim tokovima.

Pročitajte još:

Detoks: Dan prviOstavite komentar